Eskişehir Ticaret Odasında bünyesinde faaliyetlerini sürdüren AB Bilgi Merkezi, 2018 Avrupa Kültürel Miras yılı kapsamında, Sorkun Çömleği kitabı yayınladı.

GELENEKSEL SANAT ÖZELLİĞİNDE

Sorkun kitabının tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı Eskişehir Ticaret Odası Meclis Salonu ve ETOSANAT Galerisi’nde gerçekleşti. Kitap tanıtımı ve sergi açılışına Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve İletişim Bölümü Başkanı Marie-Madeleine Kanellopoulou katıldı.  Açılış öncesinde konuşan ETO Başkanı Metin Güler,  “ Sorkun Çömleği, Eskişehir için geleneksel sanat özelliğine sahiptir.  Çömlekler atalarından kalma teknikle ve binlerce yıldır sürdürülen bir gelenekle Sorkunlu kadınlar tarafından üretiliyor. Bin bir zahmetle bizlere ulaşan bu el emeği eserler, Eskişehir’in pişmiş toprak kültürünü ve geleneğini yansıtıyor. Sorkun Çömleği’nin daha geniş kitlelere ulaştırılması bakımından bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz kitabımızın ve sergimizin önemli bir referans kaynağı olacaktır” dedi.

KÜLTÜREL MİRAS ÇOK ÖNEMLİ

AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölümü Başkanı Müsteşar Marie-Madeleine Kanellopoulou ise kültürel mirasımızın sadece bize ait olmadığını, aynı zamanda gelecek nesillerimize de ilgilendirdiğini dile getirdi. Avrupa Birliği’nin, kültürel miras projelerine özel önem verdiğini belirten Kanellopoulou, AB’nin sadece üye devletlerin değil, Türkiye ve diğer aday ülkelerin de kültürel mirası korumak ve zenginleştirmek için yapılan girişimleri desteklediğini kaydetti. Sorkun kitabının ve sergisinin de bu yönüyle önemli bir kaynak olduğunu belirten Kanellopoulou, kitap ve serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

HAYAT VERENLER DENEYİMLERİNİ ANLATTI

Konuşmalardan sonra söyleşi kısmında ise kitabın metin yazarlığını yapan Prof. Ayşegül Özen, Sorkun çömleğinin önemini anlattı. Kitabın ve sergideki fotoğrafların çekimini üstlenen Kadir İstifçi, Haadi Musavi ve Evren Yılmaz ise çalışmaların yaklaşık 10 ay sürdüğünü, çekimlerin ise 5 ay içinde tamamlanabildiğini kaydetti. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi sırasında Sorkunlu kadınlar çömlek yaptılar.

Editör: Haber Merkezi