Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, dondurucu soğukta ısınmak için bazı vatandaşları soba kullanımına yönlenmesi sektörde hareketlilik yaşanmasına sebep oldu.

 SON ZAMLAR İLGİYİ ARTTIRDI

Vatandaşların ısınmak için yeniden soba kullanmaya başlaması, son yıllarda satışları hayli azalan soba sektörü esnafını mutlu etmeye başladı. Eski dönemlerde kış aylarında vatandaşlar ev ve iş yerlerini sıcak tutması için yaygın olarak soba kullanırken, doğalgaz ve elektrikli ısıtıcıların piyasada yaygınlaşması sonucu Türk kültüründe önemli bir yeri olan soba da yavaş yavaş tarihe karışmaya başladı. Vatandaşların yeni yapılan evlerde genellikle doğalgaz ve elektrikli ısıtıcı kullanmaya başlaması soba sektörüne de durgunluk getirdi. Ancak son zamlar bu sene soba sektöründe satışları yaklaşık yüzde 10-15 oranında artırdı.

SATIŞLARDA YÜZDE 10-15 ARTIŞ VAR

Eskişehir’de yaklaşık 23 yıldır sobacılık sektöründe çalışan ve çarşı merkezinde iş yeri bulunan Gökhan Duru, sektörlerinde bu sene yaşanan hareketlik ve geleceği konusunda konuştu. Gökhan Duru, Eskişehir’deki soba satışlarının geçen seneye göre yüzde 10-15 oranında bir yükselişte olduğu ve bunun nedeni olarak da vatandaşların fazla doğalgaz ve elektrik faturası ödemek istememesi olduğunun altına çizdi. Duru, “Bu sene diğer senelere göre hafif bir artış var. Çünkü doğalgaz fiyatı biraz yükseldi. Bu nedenle geçen seneye göre yüzde 10-15 oranında bir artış var. Tabi doğalgaz şuan tuşlu çalışan bir sistem ve çevreyi sıcak tutması için insana birçok kolaylık sağlıyor. Buna baktığımızda sobanın yakması, ısıtması biraz zor. Çünkü sobada temizlenme var, kömür var, taşıması var, tek oda ısınıyor. Bu nedenle satışlarımızı oldukça durgun geçiyordu” dedi.

 YILLARCA KULLANILABİLİR

Duru daha sonra şöyle devam etti, “Ancak bu sene doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar bizim sektörümüze az da olsa hareketlik kazandırdı. Çünkü doğalgazla ısınan vatandaşlar her ay artırarak fatura ödemek zorunda kalıyor. Ama bir soba 400-500 lira harcayarak kurursa ve gereken bakımlar zamanında yapılırsa yıllarca kullanılabilir. Bu da doğalgaza göre ucuza gelir. O nedenle geçen seneye göre bu sene biraz hareketlik var diye biliriz. Ayrıca insanlar artık şehirlerden daha çok köylerde ev almaya başladı. Orada doğalgaz bağlantısı olmadığı için da soba alan oluyor. Onlar da kuzine tarzı veya şömine tarzı sobalar daha çok alınıyorlar.” 

Editör: Haber Merkezi