Özdemir UÇAK-

Odunpazarı Belediyesi ile TOKİ arasında 21.06.2010 tarihinde Eskişehir Odunpazarı-Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi’ne ilişkin protokolün imzalanmasının ardından 48 hektarlık 1. etap çalışması başlamıştı. Birçok sorun ve sıkıntı ile güçlükle tamamlanan ilk etap projesinin ardından evlerin son bölümü geçtiğimiz aylarda hak sahiplerine teslim edildi. Daha sonra Belediye ve TOKİ arasında 2011’den itibaren 2016 yılına kadar 8 ek protokol daha imzalandı. Ancak mahallelinin beklediği 52 hektar alanı kapsayan 2. etap çalışmasına geçilemedi. Bunun üzerine mahalleli yüzlerce dilekçe ile TOKİ’ye başvurdu. Kentin ortasında enkaz gibi kaldıklarını söyleyen vatandaş cevap istedi. Ancak dilekçelerden de bir sonuç çıkmadı.

MUHTARLIĞI BASTILAR

Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi içinde kalan evlerde 775 sayılı yasaya göre tek bir çivi dahi çakamayan vatandaşlar, yıllardır avutulduklarını belirterek muhtarlık binasına geldi. Burada Karapınar Mahalle Muhtarı Gazi Uzun ile görüşen mahalleliler, “Siyasetçileri arayın buraya gelsinler. Evler başımıza yıkılıyor. Yeter artık. Her yer virane oldu” diyerek isyan etti.

TELEFONLA ARADI

Vatandaşların isyan etmesi üzerine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile telefonda görüşen Uzun vatandaşları sakinleştirmeye çalışırken Başkan Kurt’un, “TOKİ yetki vermiyor. Versinler yaparız” dediğini aktardı. Daha sonra AK Parti Milletvekili Harun Karacan’a ulaşılmaya çalışıldı ancak ulaşılamadı.

EVLER ÜSTÜMÜZE GÖÇÜYOR

Mahalle sakinlerinden Halil İbrahim Şen, “Evlerimize giremiyoruz. İlgilenen de yok. AK Partili Belediye Başkanı gitti CHP’li geldi. Soruyorsun o ona topu atıyor öteki ona. Biz ne olacağız? TOKİ yapacak mı yapmayacak mı? Bize kat artırımı versinler dönüşümden çıkalım. Mahalle yıkılıyor. Burası kentin merkezi nasıl kimse görmez?” dedi. Mahalleli kadınlar da çok büyük sıkıntılar çektiklerini belirterek, “Evlerimizin çatıları akıyor. Çocuklarımız banyoya giremiyor. Evler akıyor. Bıktık vallahi bıktık. Evlerin içleri virane. Sürekli evlerin çatıları çöküyor. Enkaz altında kaldık. Yani müteahhitler gelsin ya TOKİ. Biz kentin ortasında dağ başında gibiyiz. Bu vicdana sığar mı? Perişanız ve kimse bizim sorunumuzu çözmüyor” dedi.

ANKARA’YA GİDECEĞİZ

Muhtar Gazi Uzun’dan söz isteyen mahalle sakinleri, “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık hatta TBMM’ye gidelim. Odunpazarı Belediyesi’ne, AK Parti’ye Büyükşehir’e gidelim. Artık sesimizi duysunlar. Bu konuda muhtarımız da öncülük etsin” dedi. Muhtar Uzun da görüşmeler için söz verdi.

 VATANDAŞ MAĞDUR

Karapınar Mahallesi Muhtarı Mustafa Gazi Uzun, “Toplu Konut 2. Etapla ilgili vatandaşımızın beklediği haber gelmedi. Halkımız mağdur. TOKİ’ye dilekçeler gönderdik. TOKİ düşünüyoruz diyor ama verilmiş net bir cevap yok. Bu ne zaman olacak kimse bilmiyor. Bir cevap istiyoruz.  Ortada bir proje var ama TOKİ yapacak mı, yapmayacak mı, onaylayacak mı, onaylamayacak mı bilmiyoruz. TOKİ ve Belediye anlaşmazlığı var. Kapıya çivi bile çakılamıyor. TOKİ, Belediye ya da bıraksınlar müteahhit gelsin kat artırımı ile sorun çözülsün. Her gün vatandaşlar geliyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi