Türkiye’de sadece Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçi otunun hasadına aşırı yağış kaynaklı verim kaybı ve pazarlama sıkıntıları nedeniyle buruk başlandı. İlaç ve gıda sanayisinde kullanılan şerbetçi otu, ilçede yarım asırdan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Tarlalardan yaş olarak toplanan şerbetçi otu, fabrikalarda kurutularak balyalanıyor, daha sonra yeniden işlenip palet haline getiriliyor. Pazaryeri’nde yaklaşık 500 aile tarafından 2 bin dekar alanda farklı türlerde ekimi yapılan şerbetçi otunun kilogramı “Provesgot, Erciyes, Ege ve Pazaryeri” cinslerinde 7 lira 55 kuruş, “Aroma” cinsinde ise 7 lira 75 kuruştan bir firma tarafından alınıyor. Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Zafer Koçpınar, Türkiye’de sadece Pazaryeri’nde yetişen ve kalitesi dünya standartlarının üzerinde olan şerbetçi otunda geçen sene olduğu gibi bu sezon da rekoltenin düşeceğini söyledi. Koçpınar, ülkede sadece ilçelerinde yetişen endüstriyel bitkinin kaybolmaya yüz tuttuğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bu sene de maalesef durum iç açıcı değil. Aşırı yağışlardan dolayı zor durumda çiftçilerimiz. Dönüm başına elde ettiğimiz ürün her yıl yüzde 20-25 civarında düşüyor. Geçen sene bin 500 ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl bin 100 ton civarında olacağını tahmin ediyoruz.” 

 

Editör: Haber Merkezi