Sağlıkçılar toplu sözleşmenin günün koşullarına göre yenilenmesini istiyorlar. YunusEmre Devlet Hastanesi’nde SES Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Birtürk Özkavak “sağlık ve sosyal hizmet emekçileri insanca yaşamak istiyor” dedi.

SES Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Birtirk Özkavak, açıklamasında fiyat artışları ile maaşlara yapılan artışı kıyaslayarak şunları söyledi “ Geçtiğimiz günlerde açıklanan TÜİK verilerine göre Aralık ayında Tüketici fiyat Endeksi (TÜFE) aylık % 1,25 artmış,  yıllık enflasyon % 14,6 olmuştur. Buna göre “toplu sözleşme” gereğince maaşları 2020 yılının ikinci altı aylık dilimi için %4 artırılan kamu emekçilerinin ve emekliklerinin maaşlarına %4.36 enflasyon farkı yansıtılacaktır. Ardından 2021 yılının ilk altı ayı için %3 maaş artışı yapılacaktır. Yani 2021 yılı milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin maaş artışı sadece %7.36 olacaktır.

Böylece milyonlarca kamu emekçisi, işçi,  emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen rakamlarla, sahte verilerle bir kez daha açlığa mahkum edilmek istenmektedir. Pandemi ile hayat pahalılığının arttığı, iğneden ipliğe zam yağmurunun devam ettiği koşullarda 5 milyonu aşkın kamu emekçisinden ve emekliden önümüzdeki yılı sefalet oranlarında maaş artışları ile geçirmesi beklenmektedir.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin salgın boyunca yaşadığı büyük travmayı defalarca paylaştık. Salgının getirdiği yaşam tehdidi ve ağır çalışma koşullarını duymayan görmeyen kalmadı. Salgın ve süreçte devam eden ekonomik kriz işçisinden esnafına emeklisine kadar milyonlarca emekçiyi yoksullaştırmış iğneden ipliğe yapılan zamlarla hayat çekilmez hale gelmiştir. Gerçek enflasyonun %40 ları bulduğu bu koşullarda bu zamları kabul etmiyoruz. Hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarındaki sağlık emekçilerinin ek ödeme –performans ödemeleri ise büyük bir adaletsizlik kaynağı olmaya devam etmekte zaten aylardır da ödenmemektedir.”

SES Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Birtürk Özkavak taleplerini de şöyle sıraladı “

 

“•Çoktan hükmünü yitiren, 2021 yılı için maaşlarımızda %3+%3 artış dayatılan “toplu sözleşme”nin derhal yenilenmelidir.

•Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımızın yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır.

•Performans sistemi kaldırılarak temel maaşlarımız en az %50 arttırılarak tek kalemde ödenmelidir.

•Yıllardır süren Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesi için:  Asgari ücretin vergi dışı bırakılması,   Birinci vergi dilimi %15 ten % 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesi, sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediğimiz vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.

•Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderlerinin pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

•Temel tüketim maddelerinde KDV’nin sıfırlanmalıdır.

•Pandemi süresince yaşanan tüm eşitsiz adaletsiz ek ödemeler herkese tavandan düzenlenerek haksızlıklar giderilmelidir.

•Covid-19 Meslek hastalığı sayılarak ayrımsız tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için uygulanmalı geçmişe doğru tüm mağduriyetler giderilmelidir.”

Editör: Haber Merkezi