Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 2018 yılı Mali Destek Programlarının tanıtımı ve bilgilendirme toplantısı Eskişehir’de yapıldı.

BEBKA’nın 2018 Yılı Mali Destek Programlarının Anadolu Üniversitesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen lansmanı ve bilgilendirme toplantısında, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ile birlikte BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Eskişehir Vali Yardımcıları, Odunpazarı, Tepebaşı, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Mihalgazi, Mahmudiye, Sarıcakaya ve Mihalıççık Kaymakamları ile Çifteler Belediye başkanlarının yanı sıra BEBKA birim başkanları, kamu ve özel sektör kurum yöneticileri ve temsilcileri hazır bulundu. Tanıtım ve bilgilendirme toplantısında konuşan ve Eskişehir’in daha fazla proje ile bu programlara başvurması gerektiğinin altını çizen Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir’de devam eden projelerle birlikte toplamda 102 projeye BEBKA tarafından hibe verildiğini, bu projelere toplamda 27,5 Milyon TL’lik destek sağlandığını ve eş finansman ile birlikte bu rakamın, 50 Milyon TL’nin üzerinde çıktığını kaydetti.

ÇAKACAK KONUŞTU

İnşası devam eden fuar merkezinin Eskişehir’e önemli bir değer katacağını belirten Çakacak, bu projenin hayata geçmesinde BEBKA tarafından verilen Güdümlü Proje Desteği’nden faydalanıldığını sözlerine ekledi. Vali Çakacak’ın ardından konuşan ve bölgede proje hazırlama konusunda önemli mesafeler kat edildiğini dikkat çeken Genel Sekreter İsmail Gerim, mali destek programları kapsamında desteklerden faydalanabilmek adına başarılı bir şekilde hazırlanmış bir projenin, oldukça önem arz ettiğini söyledi.  Kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen kurumların, desteklere başvuru yapabileceğini hatırlatan Gerim, “Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması ile Endüstriyel Simbiyoz programları, kar amacı güden işletmelere yönelik olacak. Kırsalda Kalkınma da kar amacı gütmeyen kuruluşlara olacak. Kar amacı gütmeyenler kimlerdir dediğimizde de kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, OSB müdürlükleri, kooperatifler gibi” dedi.

“EN AZ 65 PUAN ALMASI ŞARTI VAR”

Bütün başvuruların hassas bir incelemeye tabi tutulacağına işaret eden Gerim, “Her proje en az iki bağımsız değerlendirici tarafından değerlendirilecek, projeler için geçerli puan 65 olup projeler bu puanın üzerinde kaldığında geçerli sayılacak; ancak değerlendiricilerin puanları arasında ciddi farklılıklar söz konusu olduğunda proje üçüncü bir değerlendiriciye inceletilecektir. Üçüncü değerlendiricinin puanlamasından sonra o proje ile ilgili nihai karar verilecektir.” diye konuştu.  BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, bölge illerinde proje yazma eğitimlerine de önümüzdeki günlerde başlayacaklarını ve bu kapsamda Eskişehir’de gerçekleştirilecek Proje Yazma Eğitimleri de 25 Ocak 2018 Perşembe günü Eskişehir Ticaret Odası’nda, 1 Şubat 2018 Perşembe günü de Eskişehir Sanayi Odası’nda 09.30-16.30 saatleri arasında yapılacağını sözlerine ekledi.

BİLGİLENDİRME YAPILDI

BEBKA’nın, bugüne kadar pek çok alanda destek verdiğini belirten BEBKA Program Yönetimi Birim Başkanı Erhan Öztürk, “Bugüne kadar toplamda 16 başlıkta destekler verildi. 3 bin 750 kişiye bilgilendirme yapıldı. Bu 16 başlık için 1.160 proje bizlere başvuru gerçekleştirdi. Toplamda da 294 proje destek almaya hak kazandı. Toplamda 82 milyon TL’lik destek verildi. Eş finansmanla birlikte bu rakam yaklaşık 135 milyon TL destek bölgemize kazandırıldı” dedi.

“PROJE HESABI AÇILMASI ŞARTI VAR”

Öztürk’ün ardından konuşan BEBKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Gürler Sunel de ödemeler ile ilgili bilgiler verdi. Sunel, tüm aşamaları başarıyla geçip destek almaya hak kazanan projelere, ödemelerin ön ödemede yüzde 40, ara ödemede yüzde 40 ve nihai ödemede de yüzde 20 şeklinde yapılacağını söyledi. Sunel, ara ve nihai ödemelerinin, mutlaka belge karşılığında yapılacağını dile getirdi.  Proje uygulama esnasında tüm işlemlerin, proje sahibi tarafından ajansın belirlediği bankada açılacak hesap üzerinden ve ajansın kontrolünde yürütüleceğinin altını çizen Sunel, bunun haricinde başka hesap kullanılamayacağına vurgu yaptı. Sunel, uygulama döneminde ve sonunda bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesi şartının arandığını belirtti. Bütün alımların Ajansın ihale ve tabi olunan satın alma yönetmeliğine göre yapılması gerektiğini ifade eden Sunel, sözleşme öncesinde yapılan maliyetlerin uygun olmayan maliyet olarak değerlendirileceğini ve bu konuya hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini sözlerine ekledi. Gürler Sunel’in açıklamalarının ardından bilgilendirme toplantısı soru-cevap kısmı ile sona erdi.  (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi