Başkan Kurt açıklamalarına belediyenin yapmış olduğu projeleri anlatarak başladı. Kurt, “Odunpazarı 3 yılda sosyal demokrat bir yönetimin neler yapabileceğini; katılımcılığın, örgütlenmenin ve toplumsal duyarlılığın önemini yaşayarak öğrendi. Bu sayede geleceğe daha umutla bakmaya başladı. Bu anlamda hemşehrilerimizin bu duygularının daha güçlenmesi için yeni projelerle Odunpazarı’nın geleceğine yön vermeye devam edeceğiz” dedi.  Başkan Kurt daha sonra toplantıya katılan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AĞACI BOL OLACAK

Hamamyolu Dönüşüm Projesi’nin yapım aşamasından söz eden Kurt, “ Hamamyolu Projesi işlerin başlaması belli bir düzeye gelmesiyle yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. İddiaların tersine Hamamyolu gerçekten ağacı yeşili bol bir mekan olacak. Eskişehirlilerin hem kültürel hem sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bir ortam yaratacak. Ekimin sonunda Hamamyolu tüm fonksiyonları bitmiş durumda açılacak.” dedi. Başkan Kurt Küçük Sanayi Sitesi Dönüşüm Projesi konusunda da şu açıklamayı yaptı: “Küçük Sanayi Sitesi’nde biliyorsunuz bizim çalışmalarımız belli bir aşamaya gelmişti. Maketi hazırlamak suretiyle uzlaşma sürecine başlama aşamasındaydık. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim de talebimiz üzerine kentsel dönüşüm ile ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardı. Bu karara göre Küçük Sanayi Sitesi Afet Riskli Alan olarak ilan edildi. Biz yetkiyi Odunpazarı Belediyesi’ne devredilmek üzere Bakanlığa müracaatımızı yaptık. Onların vereceği karara göre, işlem yürüyecek devam edecek. Afet riskli alan ilan edilmesi hem bizim hem sanayi çarşısındaki mülk sahiplerinin işini biraz daha kolaylaştıracaktır diye umuyorum”

PROJELER ENGELLENİYOR

Belediyenin bazı projelerinde engellemelerle karşılaştıklarının altını çizen Kurt, “Projelerimizin tamamı hayata geçirdik ama engellemelerle karşı karşıya olduğumuz ve o nedenle yürütümünü güçleştiren projeler var. Mesela Odunpazarı Belediyesi güneş enerjisi üretmek istiyor. Bununla ilgili bürokratik tüm işlemleri tamamladık, izinlerimizi aldık sadece ve sadece Büyükşehir Belediyesi’nin 5 binlik imar planına işlemesi kaldı. O da Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda Eylül ayından bu yana özellikle bekletiliyor. Bunun anlamı şu; biz bu projeyi bitirirsek Odunpazarı Belediyesi elektrik parası ödemeyecek bu da ayda 150 bin lira civarında bir bedeldir. Yani bu çok basit bir örnek bunun yanında pek çok engelleme çalışmaları var. Ama biz bu engelleri birer birer aşacağız. Ekonomik kaynak bulma konusunda kaynaklarımızın engellenmesi konusunda bazı çalışmaları da biliyoruz bunları da bir farklı formül bulmak suretiyle aşıyoruz.”

KISIR ÇEKİŞME BAKIŞI DEĞİŞTİRMEZ

“Küçük Sanayi Sitesi Belediyeye devredilmezse ne olacak?” sorusuna yanıt veren Kurt, “Küçük Sanayi Sitesi’nin bize devredilmemesi gibi bir olay olmaz çünkü devretmediği zaman sıkıntılar oluyor. Gündoğdu’da öyle oldu. Şehir merkezinde Afet Riskli alan var Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda daha gerçekçi bu afet riskli alanların dönüşümünü yerel yönetimlerle iş birliği içinde yapma konusunda gayretli. O nedenle bu kararları alıyor Türkiye’nin her yerinde sadece Eskişehir’de değil, muhalefetteki belediyelerle iş birliği içerisinde bu çalışmayı gerçekleştiriyor. Çünkü olaya doğru bir mantıkla bakıyor. Yerel politikacıların kısır çekişmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olaylara bakışını çok değiştirmez diye düşünüyorum”  ifadelerini kullandı.

DAVA AÇMA HAZIRLIĞI İDDİASI

Küçük Sanayi Sitesi’nde vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini kaydeden Başkan Kurt şunları söyledi: Vatandaşların endişe etmesine gerek yok. Biz bu bölgedeki uzlaşmaları vatandaşla helalleşerek gerçekleştirdik. Yani bizim elimize yetki geçti biz bunu kötüye kullanalım vatandaşın elindeki yok pahasına alalım gibi mantığımız yok. İmkanımız var olacak ama bunu yaparken kentsel dönüşümün sosyal demokrat bir mantıkla nasıl yapılması gerektiğini göstermek istiyoruz. Önce insan, önce insanın bulunduğu çevre, insanın kafasının rahatlaması gerekir. Bunu sağladıktan sonra vatandaşla uzlaşmak çok kolaydır. Kentsel Dönüşümün yanlış uygulamaları bizim için örnek olmaz. Şu anda Sanayi Çarşısında bu işle ilgili dava açmak üzere pazarlamacılık yapan arkadaşlarımız var. Bunların bu işten vazgeçmesini diliyorum. Hem avukatlık etiği açısından doğru değil, hem hukuk açısından doğru değil, hem de danıştayın vermiş olduğu kararları iyi takip etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra afet riskli alanlarla ilgili yapılan yasal düzenlemeler neredeyse bu davaların tamamının kazanılma şansını sıfıra indirmiştir. Ben vatandaşlarımızın boşu boşuna uğraş içerisine girmesinin doğru olmadığını düşünüyorum.”

BELEDİYENİN BORCU 120 BİN LİRA

Kurt, “ Biz herkesle uzlaşacağız herkesin hakkını vereceğiz bunda hiç kimsenin endişesi olmasın.  Belediyenin borcu artıyor boyuna arttırıyoruz. Çünkü kaynak bulmak ancak borç bulmakla mümkün hale geldi. Biliyorsunuz bu yıl bütçemize 100 milyon lira borçlanma bedeli koyduk ve bunun büyük bir bölümünü İller Bankası’ndan sağlamak suretiyle projelerimizi hayata geçirdik. Ama bu borçlar ödenebilir bir halde devam edecek. Net borcumuz 120 milyon lira civarında.” (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi