COVİT-19 virüsünün yayılması önlenemiyor. Alınan önlemlere yeterince uyulmadığı için vaka sayısında ciddi ir artış meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan 5 Eylül 2020 tarihli tabloya göre tespit edilen vaka sayısı 1.673’e yükseldi. Aynı tarihte 56 kişide vefat etti. Salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı da 6.620’ye yükseldi.

Eskişehir’deki tablo da çok iç açıcı değil. Önceki gün Şirintepe Mahallesi’nde bulunan 140 daire karantinaya alındı.

COVİT-19 virüsün yayılma hızının yeniden artması ile birlikte yeni önlemler de gündeme geldi. Gelişmeleri değerlendiren Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversite rektörleri ‘’sonbahar döneminde uzaktan eğitim verilmesi’’ kararı aldı. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan karar kamuoyunda olumlu karşılanırken, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’den anlaşılmaz bir tepki geldi. ‘’Eskişehir’deki hizmet sektörünün olumsuz etkileneceğini’’ belirterek ‘’kararın gözden geçirilmesini’’ istedi.

Açıklamasında ‘’hizmet sektörünün bahar döneminde gelir kaybı yaşadığını’’ vurgulayan Metin Güler ‘’Eskişehir’de % 54’lük oran ile şehir ekonomisinin ağırlık merkezini ticaret ve hizmet sektörü oluşturduğunu belirten Güler, “ Hizmet sektörü COVİD-19 salgını sebebiyle yılın ilk yarısında zor günler yaşadı. Üniversitelerimizin erken kapanması sebebiyle özel yurtlar, apartlar, kuaförler, kafeler ve lokantalar kısacası hizmet sektöründeki firmalar gelir kaybı ve mağduriyetler yaşadı. Üniversitelerimizin yeni dönemde de uzaktan eğitim kararı alması nedeniyle tüccarımızın ve esnafımızın kayıpları artacak. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veren iş yerlerin kapanma noktasına gelmemesi, faaliyetlerini sürdürebilmesi için yeni destekler sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı

ETO Başkanı Metin Güler, salgının yarattığı tabloyu hiç dikkate almadan yaptığı açıklamada ‘’para hesabı’’ da yaparak şunları söyledi. ‘’Üniversitelerin uzaktan eğitim vermeleri sebebiyle COVİD-19 salgını sonrasında işletmelerini güçlükle ayakta tutan firmaları daha da zor günler beklediğini belirten Güler, “Şehir ekonomisinin çarklarından olan hizmet sektörümüzdeki firmaların faaliyetlerini sürdürebilmelerinde üniversitelerimizin varlığı büyük önem taşıyor. Çünkü şehrimizde öğrenim gören her bir üniversite öğrencisinin 2.000 Lira harcama yaptığını düşündüğümüzde ayda en az 140 milyon liralık bir hacim ortaya çıkıyor. Böylesi yüksek katma değer kaybı şehir ekonomisinin yarısından fazlasını hayati bir şekilde tehdit ediyor. Alınan kararın gözden geçirilmesi noktasında valimizle ve üç rektörümüzle görüşmeler gerçekleştireceğiz.’’

 

PARA MI SAĞLIK MI?

ETO Başkanı Metin Güler’in yaptığı açıklama, salgınla ilgili verilerdeki olumsuzluğu nedeniyle endişenin hakim olduğu Eskişehir kamuoyunda büyük tepki topladı. Üniversite yönetimleri tarafından alınan uzaktan eğitim kararı yerinde bulunurken ‘’Salgından olumsuz etkilenmeyen hiçbir kesim yok. Hemen herkes şu veya bu boyutta ekonomik kayba uğramış durumda. Bu kayıpları gidermenin yollarını aramak dururken üniversiteli gençlerin ve Eskişehirlilerin sağlığı açısından risk oluşturacak girişimlerde bulunmak son derece yanlıştır. Üniversitelerin açılması halinde Türkiye’nin hey yerinden on binlerce insan Eskişehir’e gelecek ve büyük bir hareketlilik yaşanacak. Para hesabı yapan ETO Başkanı u hareketliliğin hem üniversiteli gençlerin hem de Eskişehirlilerin sağlığı açısından yaratacağı tehlikenin hesabını da yapıyor mu? Yapmadığı belli. Eğer yapmış olsaydı böyle bir açıklamada bulunmazdı. Para elbette ki önemlidir ama insan sağlığı her şeyden daha önemlidir. Böylesi bir açıklama yapan Metin Güler, para için oluşmasına zemin hazırladığı büyük riskin vebalini üstlenebilecek mi’’ denildi.

 

Editör: Haber Merkezi