Türk Eğitim Sen 6. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel kurula tek liste halinde giren mevcut başkan Haydar Urfalı güven tazeledi.

Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen genel kurul toplantısı İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Divan Kurulu oluşturuldu. Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı İsmail Türk divana başkanlık etti. Toplantıya Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, MHP İl Başkanı Kadir Bıyık, Ülkü Ocakları İl Başkanı Yasin Yumrukaya, Kamu Sen’e bağlı sendikaların başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda eğitimci katıldı. Tek liste halinde gerçekleşen genel kurul toplantısında mevcut başkan Haydar Urfalı Türk Eğitim-Sen’in yeniden şube başkanı seçildi. Urfalı başkanlığındaki sendikanın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: “Kamuran Arıkan, Süleyman Çelik, Sezgin Sarı, İlhami Öner, Murat Erokutan, Kamil Görgün”

ÇALIŞANLAR HUZURSUZ

Genel Kurulda konuşma yapan Başkan Haydar Urfalı sınav sistemiyle ilgili olarak eleştirilerde bulundu. Urfalı, “Kamuoyunu meşgul edecek şekilde strese sokacak şekilde eğitim uygulamaları yapılıyor. Bunun artık bilinçli şekilde yapıldığını düşünmeye başladık. 15 yıldır doğru bulunmaz mı? Yok. Nitekim biz 15 yıldır eğitim alanının bu iktidarın eğitim alanında çok başarısız olduğunu defalarca dile getirdik ama bir türlü kabul etmemişlerdir. Biz bunu dediğimizde ‘ama başkanım haksızlık ediyorsunuz çok güzel okul binaları yaptık’ diyorlar. Okul binaları da ihtiyacımız ama eğitim öğretimi doğrudan etkileyen unsurlar öğretmen, öğrenciler eğitim kurumları ve materyallerdir. Yoksa fiziki anlamda şahane okul binalarının olması bunlar olmadığında hiçbir işe yaramaz. Dünyanın en güzel okul binalarını yapın, en donanımlı okul binalarını yapın bunu kullanacak olan öğretmendir. Öğretmeni huzursuz ettiğini sürece, eğitim çalışanlarını huzursuz ettiğiniz sürece eğitim alanında başarı olma şansınız yoktur. Çok şükür son 6 aydır eğitim alanında başarısız olduklarını kabul etmeye başladılar. Ama bunu kabul etmekle birlikte yanlış uygulamalar devam ediyor” dedi.

9 TANE NİTELİKLİ OKUL VAR

Yeni adrese dayalı mahalli yerleştirme sistemine sert çıkan Urfalı, “ ‘TEOG Sınavının kaldırıldığı ifade edildi. TEOG sınavının yerine adrese dayalı mahalli yerleştirme yapılacak’ dendi. Ancak tahmini yüzde 10’luk bir kesime bir sınav uygulanacak. Bu da eskiden böyleydi. Eski yıllarda Anadolu Liseleri, Kolejler vardı. Avrupa’da mesleki eğitime yöneltiyorlar. Bizde tam tersi mesleki eğitime yönelme yüzde 30’lar civarında. Son yıllarda da giderek bu oran azalıyor. Nitelikli okullar ilan edilecek ne zaman ilan edilecek mayıs ayında ilan edilecek. Türkiye’de 600-700 arasında nitelikli okul olacak. Peki, Eskişehir’e dönecek olursak ilimizde kaç tane nitelikli okul olacak?  Tahminimize göre Eskişehir’in nüfusu 750-800 bin kabul edersek Eskişehir’e yaklaşık 7-8 tane nitelikli okul olacak. Bakan’ın nitelikli okul diye sıraladıkları okullar şunlar: Fen Liseleri, Eskişehir’de 4 tane var. Sosyal Bilimler Liseleri Eskişehir’de 2 tane var. 3 tane de kolej okulu var. Toplam 9 bu sayı bile fazla. Bakın Eskişehir’in en köklü okullarından Kılıçoğlu Anadolu Lisesi buraya dahil değil. Orası niteliksiz okul, Fatih Anadolu Lisesi bu sayıya dahil değil. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan sınıflamaya göre burası başarısız niteliksiz okul.”

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI ÇIĞLIK ATACAK

Eskişehir’de her sınıf düzeyinde yaklaşık 10 bin öğrenci olduğunu kaydeden Urfalı, “Bu saydığımız dokuz okulun kontenjanı bin etmiyor. 600-700 civarında. Eskişehir’de sınava katılacak öğrenciler, başka illeri tercih etmeyecek olursa 600-700 öğrenci bu okullara yerleşecek. Herkesin bildiği gibi Eskişehir’in eğitim öğretim düzeyi yüksek. Başarılı öğrenci sayısı bir hayli fazla. İl dışına gitme şansı var ama her yıl olduğu gibi öğrenci fazla gitmiyor. Bu sistem öğrenciyi nereye yönlendirecek Özel Eğitim Kurumlarına yönlendirecek. Özel Eğitim Kurumları şuanda adeta sevinçten çığlık atacaklar. Neden? Çünkü bu saydığımız nitelikli okullara yerleşemeyen çocukların velileri eğer ekonomik durumları da orta ve üzerindeyse özel eğitim kurumlarını tercih ediyor. Geri kalan yüzde 90’lık kısmı ne olacak değerli arkadaşlar? Yüzde 90’lık kısmı da adresine göre belirlenen okullardan 5 tanesini tercih edecek ve bu okullara yerleştirecek. Emek Mahallesi Eskişehir’deki en büyük mahallesi. Emek’te lise düzeyine bakalım. 6 tane okul Odunpazarı’nda. Sadece Emek’e hizmet vermeyecekler diğer mahallelere de hizmet verecekler. Bu kadar yoğun nüfusun olduğu yerlerde 6 okula sıkıştırılmak zorunda kalacağız.  Bu sistemin fiyaskoyla sonuçlanacağını bugünden öngörmek çok mümkün.”  (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi