ROL MODEL OLUNMALI

Türkçe eğitimcisi ve çocuk edebiyatı uzmanı olan Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Olcay Saltık, çocuğun küçük yaşlarda okuma alışkanlığını edinebilmesi için ebeveynlerin rol model olması gerektiğini söyledi. Çocuğa yönelik okul yaşamında da yoğun bir ödev baskısı yüklendiğini vurgulayan Saltık, bu durumun özellikle ilkokul öğrencilerinin kitaplara yönelik ilgisini azalttığını belirtti.

 OKUMA ALIŞKANLIĞI ZAYIF

Kitap okuma alışkanlığının erken yaşlarda elde edilmesi durumunda, bunun ömür boyu sürdürülebilmesinin çok daha kolay olduğunu ifade eden Saltık, “Toplum olarak kitap okumuyoruz. Kitap okuma alışkanlığımız yok. Bunun temel sebepleri sadece çocuklar değil. Bunun sebeplerini annede, babada, okulda ve hatta kitaplarda da aramalıyız. ‘Hadi oğlum ödevini yap’ ‘hadi kızım şunu da yap’ diye diye küçük yaştan itibaren çocukları koşullandırıyoruz. Sadece aileler bunu yapmıyor. Okullarda da öğretmenler çocuklara ödevler yükleyerek, kitap okuma alışkanlığına yardımcı olmuyorlar” dedi.

 BASKIYLA KESİN OLMAZ

 Dr. Saltık daha sonra şöyle devam etti, “Bugün bilimsel araştırmalar, ‘Çocukların yaşamına çok küçük yaştan başlayarak kitaplar katmalıyız. Bu 1, 2 yaş hatta 6 aylık olabilir. Onları kitaplarla buluşturmalıyız. Çocuk kitapların sayfasını çevirdiği zaman orada düş kurabilmeli, düşünceler üretebilmeli’ diyor. Anne, baba çocuklarla zaman geçirmeli, onlara masallar, öyküler okumalı. Çocuk anlatılanların kılavuzluğunda düşsel serüvenlere atılmasına olanak sağlamalı. Öte yandan bu durum çocuğun kavram gelişime de katkı sağlayacaktır. Anne, baba çocuğa kitap okuyarak, çocuğu kitap okumaya özendirmeli. Kısaca, anne, baba çocuğa ‘Kitap oku’ ‘Hadi yavrum kitap oku, niçin kitap okumuyorsun?’ diyerek çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandıramaz.” 

Editör: Haber Merkezi