Değerlendirmesinde esnafın dayanma gücünün kalmadığına dikkat çeken Bahar Bilen “Sektörümüzde binlerce işyeri ve bu sektörde yüz binlerce çalışanın artık dayanacak gücünün kalmamıştır. Sağlık Bakanlığımızın HES kodu uygulaması ile her yerde olduğu gibi yiyecek- içeçek sektöründeki kapalı olan esnaflarımızın işyerlerinde’ de uygulanıp işyerlerimiz artık açılmalıdır’’ dedi.

Anayasanın 173’üncü maddesinde Devletin esnaf ve sanatkarı korumakla yükümlü olduğuna vurgu yapan Bilen, “Lütfen artık sesimizi duyun, bizlere yaşama fırsatı verin. Kısıtlı açık olma ve oturma yasağı uygulaması ile yüzlerce lokanta, restoran ve kafeteryanın kapalı kalmak zorunda olması şehir ekonomisine de ciddi bir yara açtı. Binlerce sektör çalışanı evlerine ekmek götüremez duruma düştü. Vakit kaybedilmeden sektör işletmeleri açılmalı ve  masaların pandemi kurallarına uygun düzenlenerek hizmet verilmesine izin verilmesini’’ şeklinde konuştu.

Bahar Bilen, yemek sipariş sitelerinin fahiş komisyon oranlarının tehlikesi üzerinde de durarak  ‘Artık dur demelidir’ dedi.

Bahar Bilen bu konuda da şunları söyledi ‘’ Al götür,ara getir,tıkla gelsin vs. yerli ve yabancı sermayeli bilmem' ne.com online sipariş siteleri, yüksek komisyon oranları,kullanım bedeli,joker ürün vs. adı altında emeğimizi sömürerek işletmelerimizin büyük ortağı haline geldi. Milyonluk reklam bütçeleri ile,sektörü tekelinde tutan hatta sektörümüzdeki bazı dernekler ve mesleki federasyon yetkililerine de para yardımı altında göstermelik cüzi ödemeler yaparak emek ve alın teri döken esnafımızın elini kolunu bağlamışlardır. Esnafımızın sırtına binmeye çanak tutanları, bu oluşumları kabul etmiyoruz. Bu yabancı online sipariş siteleri bizlere destek olmak istiyorlarsa bu zorlu süreçte esnafımızdan aldıkları yüksek komisyon oranlarına en az yarı yarıya düşürmeliler veya acilen Ticaret Bakanlığımız,Rekabet kurulu yasalar nezdinde bu işe dur demeli! Bunca esnaf, milyonlarca çalışan zor durumdadır. Bilmem ne.com'lara emeğimizi çalmalarına artık izin vermemeliyiz ,ivedilikle bunların önüne geçilmelidir’’

Bu süreçte çok sayıda esnafın kepenk indirmek ve iflas etmek durumdan kaldığını belirten Bilen, Bilim kurulu üyelerine, Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımıza yetkililerine seslenerek “Sadece Esnaf üzerinden Pandemi süreci yürütülmemelidir. Mücadele edeceksek tüm kurumlarla topyekün mücadele edelim, elbirliği ile üstesinden gelelim.”Covid-19 nedeniyle alınan kısıtlamalar ve yasaklama kararlarının en ağır faturasını Pandemin başlangıç tarihinden bu yana yaklaşık bir yıldır hizmet sektöründeki yiyecek ve içecek faaliyeti gösteren esnaf arkadaşlarımız en ağır şekilde ödüyorlar ve ödemek zorunda bırakılıyorlar. İşveren pozisyonundaki esnafımız işsiz hale getirildi. Zor geçen bu süreç çok vahim sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Birçok esnaf arkadaşımız kepenk kapattı, iflas etti. Kepenk kapatmakla bitmediği gibi, biriken binlerce lira borç kamburu ile kara kara düşünmektedir. Sosyal statüleri ve aile yapıları tehlikeye girmeye başlamıştır. Milyonlarca çalışanımız virüsten değil ama açlıkla imtihan eder hale geldi, Entübe olmuş, nefes alamaz haldedir’’ dedi.

Can çekişen esnaf için ivedi bir şekilde harekete geçme zorunluluğunun olduğuna vurgu yapan Bilen, yaklaşık bir yıldır esnafın kapalı olduğunu, kısıtlı çalışan işyerlerinin ise Kira, SGK, Vergi,Stopaj ,Elektrik,Doğalgaz Faturaları, Halk Bankası üzerinden verilen Esnaf kredi taksitlerini ne şekilde ödeyeceğini bilmediğini, bir an önce durumla ilgili acil bir düzenlenme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Devlet tarafından 3 ay süreyle verilecek olan 750 TL kira yardımı ve 1000 lira hibe desteğinin esnafın yaklaşık bir yıldır yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında çok yetersiz olduğunu söyleyen Bilen, bu uygulama yönünde ayrıştırma yapılmadan tüm esnafın yararlanmasının şart olduğunu kaydetti.

Bahar Bilen değerlendirmelerinde esnafın acil desteğe ihtiyacı olduğunu da belirterek

‘Faturasını iki ay ödeyemediği için kış ortasında elektrik ve doğalgazının kesilmesiönlenmelidir. İşyeri kapalı olan veya kısıtlı çalışan evine ekmek götürmenin derdinde olan esnafımız Mücbir sebepten kapanan veya kısıtlanan işletmelerimize ivedilikle radikal destekler sağlanmalıdır.

Kapalı veya kısıtlı kaldığımız sürece Devletimizin tüm alacaklarından MUAF tutulmalıyız, kullanmış olduğumuz 25.000 TL destek kredileri hibe edilmeli veya en azından faizsiz hale getirilerek pandemi sonrası ödemeye başlanmalı, en az asgari düzeyde nakdi destek sağlanmalı, yüksek kiralarımızı yasa yolu ile mülk sahibi ile kiracı arasında itilaflar oluşmaması için uzlaştırıcı kurul oluşturulmalıdır.

Doğalgaz ve Elektrik sayaçlarımız KARTLI sisteme geçilmeli, ay sonu yüklü faturaları ödemekte güçlük çekiyoruz, herkes bütçesi kadar kullansın, binlerce lira güvence bedeli yükünden de kurtulmuş oluruz’’dedi.

Editör: Haber Merkezi