AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. “8 Mart’ın kadın haklarının simgesi olduğunu” vurgulayan Günay, “Aslında kadın hakları sadece kadınları değil toplumun her kesimini ilgilendiren insan hakları demektir.

Kadın hakları...

Bir kadının doğduğu anda aileye yaşattığı sevinçtir, kız bebek doğdu diye yas tutulması, annenin dışlanması değil.

İlk yaşlarda aile içinde kız çocuklarına sevgi ve saygı dolu yaklaşımdır, onlara karşı ayrımcılık yapmak değil.

Eğitim çağına gelen kız çocuğuna eşit eğitim imkanları sunmak, eğitimini desteklemektir, kızının okumasına engel olmak değil.

Ergenlik çağında özgüvenin gelişmesine destek olmaktır, küçümsemek ve susturmak değil.

Kişisel gelişiminin önünü açmaktır, kızını dövmeyen dizini döver söylemini uygulamak değil.

İmkanlar dahilinde yüksek öğretimine destek olmaktır, okutmak yerine evlendirmek değildir.

Serbest iradesi ile eşini seçebilmesidir, baskı ile evlendirilip hayatının karartılması değil.

Çalışmak istediğinde eşinin ve ailesinin destek olmasıdır, önüne setler çekilmesi değil.

Aile içinde eşit söz hakkına sahip olmasıdır, aile içi şiddete maruz kalması değil.

Herhangi bir şiddete maruz kaldığında ailesinin ve devletinin yanında olmasıdır, öldürüleceği günü suskun beklemek değil.

Kısacası, kadın hakları doğduğu andan itibaren bir kadının saygın bir birey olarak toplumda yer alma hakkıdır, her bireyin olduğu gibi. Daha fazla bir şey değil, bir lütuf hiç değil” dedi.

Mesajında “İnsan Hakları Eylem Planı” hakkındaki düşüncelerini de dile getiren AK Parti Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay şunları söyledi “Dünya Kadınlar Günü, ülkemiz için de kadın haklarının kazanılması, iyileştirilmesi için konunun gündeme gelmesi açısından önemli bir gündür. Bir hafta önce kamuoyu ile paylaşılan İnsan Hakları Eylem Planını da bu kapsamda bir gelişme olarak görebiliriz. “Kişinin maddi ve manevi bütünlüğü ile özel hayatın güvence altına alınması"başlıklı amaç doğrultusunda, ‘Aile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddete’ ilişkin suç kapsamı genişletilerek, cezayı artıran "eşe karşı işlenen suçlar"ın kapsamı boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilmiş tek taraflı ısrarlı takip fiilleri ayrı bir suç olarak düzenlenmesi cinsel saldırı mağduru kadınların ikincil örselenmelerini önlemek amacıyla hastanelerde oluşturulan özel merkezler/kadın destek birimleri yaygınlaştırılması aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetten kaynaklanan suçların etkin bir şekilde soruşturulması amacıyla kurulan özel soruşturma büroları ülke genelinde yaygınlaştırılması şiddet mağduru kadınların hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için avukat görevlendirilmesi imkanı getirilmesi adli yardım hizmetlerinden yararlanma koşulları kolaylaştırılması tehdit altındaki kadınların daha etkin korunmasını sağlamak için önleyici ve koruyucu kapasite artırılması haklarında uzaklaştırma kararı verilenler başta olmak üzere, aile içi şiddet veya kadına karşı şiddet uygulayanların rehabilitasyonunun sağlanmasının uygulanması hedeflenmiştir.

Unutmayalım kadın hayattır...

Kadın bir güne sığdırılamaz her günün, her anın içindedir.

Hayatınızın anlam kazanmasını istiyorsanız, geleceğe umut, barış, kardeşlik ve dayanışma getirmek istiyorsanız, kadınlarınızı sadece sevin ve sayın. Bir milletin temeli, bir toplumun kurtarıcıları her daim kadınlar olacaktır.” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi