Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de televizyonunda yayıma katıldı. Mehmet Şimşek, 17’inci faslın, AB üyeliğinin ötesini ifade ettiğini belirterek "17’inci fasıl, enflasyonun ve faizin kalıcı düşüşü için çok önemli.Brüksel’de ilk defa Türkiye’ye yönelik bu kadar pozitif bir söylem gördüm" dedi.

Yol haritasının uygulanmasıyla birlikte havanın olumluya döneceğini bildiren Şimşek, "Fed’den yüksek olasılıkla faiz artışı bekliyorum, yapılsa da iyi olur. Merkez bankası ile ekibiz ABD’de de aynı ekip ruhu var. ABD’nin küresel gelişmelerden bağımsız hareket etmesi mümkün değil. Önemli olan ABD’de faiz artışının dozu ve iletişiminin doğru yapılması.Merkez bankasının para politikasında sadeleşmeye gidecek olması önemli. Fed kendi başına devam etse de senkronize faiz artışı öngörmüyorum" diye konuştu. Mehmet Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Emtia fiyatlarının çöküşü ile gelişen ülkelere yönelik risk iştahı düşüyor. Emtia fiyatlarının düşmesinin kalıcı etkisi var, cari açığımızı azaltacak. Reform yapmak zordur, bunun için reform izleme komitesi kurduk.Siyasi etik, imar rantı, kamu ihale kanunu gibi konularda çok netiz. Yarı zamanlı çalışmanın önünü açmalıyız. Reformlar için muhalefetle birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

Şimşek, "Son 12-13 yılda temel hak ve özgürlüklerde Türkiye inanılmaz yol kat etti. Operasyonlar devam edecek şiddetin kaynağı terör örgütüdür. Hukuk devleti içinde terörle mücadele edeceğiz. Rusya ile krizi tırmandırmak istemiyoruz, komşuların birbirine ihtiyacı var.Rusya’dan etkilenen kesim ile ilgili tedbirleri alacağız. Türkiye’nin Hindistan’ı, Çin’i tüm farklılıklarına rağmen keşfetmesi lazım. Avrupa, Türkiye ile birlikte güçlenmek istiyor. Avrupa Birliği ile entegrasyonu güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektörün asgari ücret yükünü kısmen almak için çalıştıklarını da vurguladı.

(İHA)

Editör: Haber Merkezi