Eskişehir'de 2016-2017 yılları içerisinde alınan tedbirler kapsamında, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen önleyici devriye hizmetleri, uygulama ve çalışmalarda toplam 68 lüks araç yakalandı. Bu araç sürücülerinden 20 kişiye 5607 Sayılı Kaçakçılık Kanunu ve 4458 Sayılı Gümrük Kanununu kapsamında adli ve idari işlemler bir arada yapıldı ve yine 28 araç sürücüsüne de sadece 4458 Sayılı Gümrük Kanunu kapsamında idari işlem uygulandı. Araçlardan 18 tanesine ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında idari işlem yapılırken, 2 tanesine ise 5607 Sayılı Kaçakçılık Kanunu ve 4458 Sayılı Gümrük Kanununu kapsamında adli ve idari işlemler bir arada uygulandı. Yakalanan tüm araçlar Gümrük Müdürlüğüne teslim edildi.

POLİS CEZA KESTİ

Gümrük Müdürlüğünce yakalanan araç sürücülerine araç modeline göre en az 1000 ila 2 bin lira arasında idari ceza kesildi. Aracı Türkiye'ye sokan kişilere de aracı teslim almaya gelmeleri halinde aynı şekilde aracın otopark, çekici masrafları dahil 3 bin ila 5 bin lira civarında idari cezanın kesildiği, yakalanan araçların büyük çoğunluğunun Gürcistan ve Bulgaristan ülkelerine ait olduğu ancak bunun yanında İngiltere, Romanya, İsviçre, Rusya, Azerbaycan, Fransa ve Almanya ülkelerine ait plakalı araçların da usulsüz kullanıldıkları tespit edildiğinden gerekli işlemler yapıldı.

MAĞDUR OLMAYIN

Yakalanıp Gümrük Müdürlüğüne teslimi yapılan araçların piyasa fiyatının yaklaşık 2 milyon lira civarında olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise "Yetkililerden alınan bilgiler doğrultusunda vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için özellikle internet üzerinden satışı yapılan yabancı plakalı araçları satın almamaları, yabancı plakalı araçları usulsüz kullanmamaları, ruhsat sahibi veya vekaletname ile kullanabileceklerini beyan eden satıcılara inanmamaları ve bu şekilde araçları satanları ve kullananları polise ihbar etmeleri büyük önem arz etmektedir" dedi. Öte yandan Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Ekipleri, internet üzerinden Eskişehir'de satışa çıkarılmış olduğu tespit edilen 1 araca da yine adli ve idari yönden gerekli işlemleri yaptı. 

Editör: Haber Merkezi