Yılda yaklaşık 600 tonluk üretim kapasitesi bulunan ve dünyanın dört bir yanına ihraç yapılan, Türkiye’nin en önemli kuşkonmaz üretim merkezlerinden olan Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde hasat dönemi başladı.

Yemeklerde, salatalarda, çorbalarda kullanılabilen ve içerisinde barındırdığı besin değerleriyle önemli bir bitki olan kuşkonmazın hasat mevsimi başladı. Türkiye’nin en önemli kuşkonmaz üretim yerlerinden olan Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde de kuşkonmazı tarlalardan toplayıp sofralara ulaştırmak için çalışmalar hızla sürüyor. Yıllık yaklaşık olarak 600 tonluk üretim kapasitesi taşıyan bu bölgeden de kuşkonmazlar tüm Türkiye’nin yanı sıra Singapur, Katar, Romanya, İsviçre, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkeye gönderiliyor. Her sene artan üretim kapasitesi ile birlikte kuşkonmaz bitkisi Türkiye için önemli bir ihracat kaynağı haline gelirken Eskişehir’de de kuşkonmaz üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.Konuyla ilgili konuşan üreticilerden Arman Badur, Sarıcakaya ilçesinde bulunan 600 dönümlük arazide üretilen kuşkonmazların Avrupa ve Uzak Doğu başta olmak üzere pek çok bölgede talep edildiğini ifade etti. Üretim hacminin arttırıldığı takdirde kuşkonmazın Türkiye’nin ihracatı için ciddi bir gelir kapısı olacağını da belirten Badur, “Hem kendi üretimimizden gelen hem de sözleşmeli üreticilerimizden gelen kuşkonmazlarımız burada işleniyor. Buradan hem yurt içi hem yurt dışı pazarlara gidiyor. Yurt içinde tüm yerel ve ulusal zincirlere ve toptancılara ürün tedarik ettiğimiz gibi online satış da yapıyoruz. Doğrudan tüketiciye ulaşıyoruz. Yurt dışında da 6 farklı ülkeye ihracatımız var. Uzak Doğu’ya, Avrupa’ya hem de Yakın Doğu’ya ihracatlarımız sürüyor. Bunun için hacmimizin artması gerekiyor. Sözleşmeli üreticilerimiz ile çalışıyoruz. Türkiye’ye bugün geldiğimiz 600 dönümden çok daha fazla kuşkonmazın ekilmesi lazım ki ihracatta ciddi boyutlara ulaşabilelim ve döviz anlamında çok ciddi bir gelir kapısı olsun” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi