Eskişehir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın %50 hibe desteği ile hayata geçirilen 500 başlık damızlık düve işletmesi törenle hizmete açıldı. Programın açılışına; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Seyitgazi Kaymakamı Cüneyt Demirkol, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan,  İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine Sever, Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Eskişehir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali İhsan Çetin, çiftçiler ve davetliler katıldı.Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Emine Nur Günay ‘’Benim için çok anlamlı ve mutlu bir gün çünkü hem yıllarca kırsal kalkınma için mücadele etmiş bir akademisyen olarak, hem de bugün sahada, uygulama alanında olan bir siyasetçi olarak duygularımı sizlerle paylaşıyorum ve bu benim için onur verici.’’ sözleriyle mutluluğunu dile getirdi. Prof. Dr. Günay konuşmasına ‘’Kırsal ekonomi sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı büyümenin en önemli unsurudur. Günümüzde ise kırsal ekonominin en önemli sorunları gıda güvenliği, iklim değişikliği, büyüme ve kırsalda istihdamdır. Bu sorunlara çok disiplinli ve çoğulcu bir yaklaşımla çözüm aramamız ve sorunu kaynağında çözmemiz gerekir.Unutmayalım, Türkiye Avrupa’nın en büyük tarımsal ekonomisine sahip ülkesidir. 2023 hedefi dünyanın ilk 5 büyük tarımsal ekonomisinden biri olmaktır. Bu avantajımızı kaybetmememiz gerekir. Tarımsal üretim yılda %2 büyüme ile son elli yılın en istikrarlı dönemini yaşamakta, tarımsal üretimdeki artış üreticilerimizin refah seviyesini de olumlu katkıda bulunmaktadır. Türkiye 195 ülkeye, 1.690 çeşit Tarımsal Ürün ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Eskişehir ili olarak 2002 yılında 29 Bin dolar iken 2017 yılında 4,4 kat artarak 130 Bin dolar olmuştur. İlimiz de ülkemiz gibi tarımsal dış ticarette net ihracatçı bir ildir. Ancak yaşanan son kur atağı ile çiftçilerimizin gübre, mazot ve tohum konularında karşılaştıkları maliyet sorunlarının da farkındayız, ilgili bakanlıklarımız tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır.’’ Şeklinde devam etti.

TARIMA 117 MİLYAR TL DESTEK

 Kırsal kesim ekonomi dinamiklerinden bahseden Prof. Dr. Günay ‘’2018 yılsonu dikkate alındığında son 16 yılda tarım sektörüne toplam 117,4 Milyar TL nakit hibe desteği sağlanmıştır. Bu destekten ilimizin aldığı 1,53 Milyar TL’dir. 2017 ve 2018 yıllarında verilen başlıca kırsal kalkınma destekleri ve hibeleri: Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli yatırım ve işletme kredisi; genç çiftçi hibe desteği ile kırsal alanda yaşayan gençlere bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik 30 bin TL hibe; IPARD II 2. ve 3. çağrıları; kırsal kalkınma hibeleri; tarıma dayalı ekonomik yatırımlar hibe destekleri; arıcılık, ipekböceği, kaz, hindi yetiştiriciliği hibeleri; ve damızlık koç, teke yetiştiriciliği hibeleridir.’’ diyerek hükümetin çiftçiye verdiği öneme dikkat çekti.

HEDEFİMİZ SERMAYENİN ÜLKEMİZDE KALMASI

 Günay ‘Tarım ve Hayvancılık alanında yapılan desteklemeler içinde önemli bir yer alan 500 baş damızlık düve yetiştirecek olan üreticimize vereceğimiz bu hibe paketimiz köye kesin dönüş yapmak isteyen çiftçilerimize büyük bir destek olacaktır. Bu gün burada bu hibeden hak kazanan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğimizin büyük emekler harcayarak başladığı üretime destek olmak için toplandık. Projenin toplam maliyeti KDV hariç 4.162.000,00 TL olup, 2.081.000,00 TL tutarı hibedir. Projenin ahır inşaatı 500 baş kapasitelidir. Proje kapsamında 2 adet 250 başlık ahır, yem deposu, silaj çukuru, gübre çukuru inşaat gideri, yem karma ve dağıtma makinesi ile 500 baş damızlık simental ırkı dişi buzağı alımına % 50 hibe desteği sağlanacaktır. Bu proje ile ihtiyaç duyulan damızlık gebe düvelerin yurtiçinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artması ve sermayenin yurtiçinde kalması hedeflenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın uygulaması ile hayata geçen projenin hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”’şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi