Eskişehir’in her yerinde artık “sahibinden kiralık” ilanları göze çarpıyor. Dünyayı etkisi altına alan Korona virüs nedeniyle üniversitelerde uzaktan eğitime devam edilmesi, öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’deki ev sahiplerini zor duruma düşürdü. Öğrencilerin memleketlerine gitmesi nedeniyle yüzlerce ev boş kalırken, ev sahipleri evini biran önce kiraya vermesi için emlakçılara gitmeden kendileri ilan asmaya başladı. Normal süreçte ilanlarda daha çok “emlaktan kiralık” yazısı dikkat çekerken, bu süreçte asılan ilanların çoğunda “sahibinden kiralık” yazısı oldukça yaygın bir şekilde göze çarpıyor. Ev sahipleri Üniversite çevresi, Üniversite caddesi, çarşı, Bağlar, Şirintepe, Bahçelievler, Büyükdere mahalleleri olmak üzere şehrin birçok yere ilan asarak evine kiracı bulmaya çalışıyor.

 

“Ev sahipleri de haklı”

Öte yandan emlakçılardan daha çok sahibinden kiralama arttığı belirterek, Eskişehir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Gazi Çelik, içinde bulunduğumuz dönem dolayısıyla sahibinden kiralayan ev sahiplerini de hak verdiğini anlattı. Başkan Çelik, “Genellikle Eskişehir’de kiraya ev verme oranı diğer şehirlerden fazla. Bunun da sebebi üniversite öğrencilerin çok olmasıdır. Ama bu dönem pandemi dolayısıyla üniversitelerin açılmaması, yüzlerce evin boş kalmasına sebep oldu. Bu durumda ev sahipleri evlerini biran önce kiraya vermek için çabalıyorlar. Tabi meslektaşlarımıza gelenler de oluyor, ama bu süreçte daha çok sahibinden kiraladığı görüyoruz. Ev sahipleri de kışın gelmesiyle birlikte bir telaşa kapıldılar. Çünkü kış geldiği için artık dairelerin yakıt giderleri başladı. Daha önce kiraya vermemekten en azından zarar edemezse de artık zarar ediyor. Bu nedenle şimdi telaşe kapılarak otobüs duraklarına, merkezi yerine, dükkânlarına, evlerine, mahalle köşelerine ilan asıyorlar. Onlar da haklı tabi, çünkü kışın harcamaları kendilerinden yapmaması için ellerinden geleni yapacaktır. Diğer yandan vatandaşlar da emlakçılardan kiralamak yerine mantıklı olarak sahibinden kiralamayı tercih ediyorlar” diye ifade etti.

Sahibinden kiralarken de dikkat

Başkan Çelik, sahibinden ev satın alma veya kiralarken dikkat edilmesi noktalarına da değindi. Çelik, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ev satın alma veya kiralama olaylarında dolandırıcılık da söz konusu oldu. Ayrıca pandemi döneminde vatandaşlar her şey internetten halletmek ister. Bu durumda yıllardır bıraktırmış olduğunuz parayı birine vermeden önce gerekli evraklarını kontrol edin. Sormadan, araştırmadan, hareket etmek alıcıların zararına olur. Bu nedenle de bu işi yapan gayrimenkullere başvurmakta fayda var diye düşünüyorum. Gayrimenkullerden alırken de onların ofislerine gitmeniz, belgelerini kontrol etmeniz, gerektiği zaman bize gelerek bu kişi hakkında bilgi almakta fayda var. Evi kiralarken de aynı şekilde evin tapusunu görmek, ev gerçekten bu kişinin üzerine olduğu konusunda emin olmak gerekiyor. Yoksa size sahte bir anahtar verdikten sonra paralarınızı alıp kaçanlar olabiliyor” diye uyardı.

Editör: Haber Merkezi