TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifindeki, terörle mücadele gerekçesiyle açılan soruşturmalarda, mahkeme kararı olmaksızın dernek yöneticilerinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması, yerlerine kayyum atanmasının önünü açan maddelerin tekliften çekilmesi çağrısında bulundu. Türkiye’nin dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakırözer, ülkenin içindeki demokrasi ve hukukun üstünlüğü egemenliğinin, uluslararası ilişkilerde de başarının temel teminatı olduğunu söyledi.

AB İLE YENİ SAYFA KAYYIM DÜZENİYLE AÇILMAZ

Sivil toplumun faaliyetleri kısıtlanarak, hak ihlalleri gizlenerek ülkede reformdan bahsedilemeyeceğini belirten Çakırözer, “Son beş yıldır, hep Aralık ayında, Ocak ayında ‘Gelecek yıl AB yılı, gelecek yıl reform yılı’ deniliyor. Ama bakıyoruz Meclis’e sivil toplumun faaliyetlerini kısıtlayacak düzenlemeler getiriliyor. Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifinde amacıyla hiç ilgisi olmadığı hâlde mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetlerine ve örgütlenme özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getiriliyor. Terörle mücadele gerekçesiyle açılan soruşturmalarda, mahkeme kararı olmaksızın dernek yöneticilerinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması, yerlerine kayyum atanmasının önü açılıyor” dedi.

“Bir yandan Cumhurbaşkanı ‘Hukukta reform’ diyecek, ‘Yerimiz Avrupa'dır.’ diyecek ‘AB ile yeni sayfa açıyoruz.’ diyeceğiz ama diğer tarafta, Anayasa'ya aykırı, demokrasimizi daha da geriye götürecek kanunları bu Meclisten çıkaracağız” diyen Çakırözer, derneklere kayyım düzenlemesi ile AB ile yeni sayfaların açılamayacağını dile getirdi.

İHD, ÇYDD, MAZLUMDER KARŞIYSA BU YASAYI GERİ ÇEKİN

Sivil toplum örgütleri ile derneklerin getirilen düzenlemeye karşı olduklarını söyleyen Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye'de yüzlerce dernek ayakta. İnsan Hakları Derneği ayakta, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ayakta, MazlumDer ayakta. Eğer bu teklif yasalaşırsa başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk, gençlik hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekler, hemşehri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imzayla kapatılma riskiyle karşı karşıya olacak, sivil toplum alanı daraltılacak. Sivil toplumun faaliyetlerini kısıtlayarak, hak ihlalleri gizlenerek dünyayla ilişkilerimiz düzelmez, dış politikada, diplomaside başarı sağlanmaz.”

Editör: Haber Merkezi