İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul ve Yönetim Kurulu Tepebaşı ile Alpu sınırları içinde kurulacak olan Termik Santral Projesi’ne karşı olduklarını söyledi. Oda Binasında açıklama yapan Erkul, “İnşaat Mühendisleri Odası sadece Eskişehir de değil Dünyanın neresinde olursa olsun Termik santrallere karşıdır. Enerji üretiminde fosil yakıt kullanımı en alt seviyeye indirilmelidir. Enerji üretimde kullanılan kömürün sera gazı salınımının yükselterek iklim değişikliğine dolayısıyla Dünyanın doğal dengesine olumsuz etkisi olduğu bilimsel bir gerçektir. Eskişehir - Tepebaşı -Beyazaltın Mahallesi arazisi üzerinde 1080 Mwh. gücünde bir termik santral kurulması istenilmekte ve bunun için çalışmalar hızla ilerletilmektedir. Bu santralde kömürün yanması sonucu 1.900.000 (bir milyon dokuz yüz bin) ton taban külü ve uçucu kül açığa çıkacaktır. Projenin isminde de geçen "kül depolama tesisi" çok büyük bir saha gerektirecektir. Az bir bölümü beton santrallerinde kullanılan uçucu kül, yaklaşık; 3 metre yüksekliğinde 95 adet futbol sahası genişliğinde bir alanda depolanacaktır Zamanla bu küllerin rüzgar ve yer altına sızmalarla doğaya karışması büyük bir çevre kirliliği oluşturacaktır” dedi.

HASTA OLMAK İSTEMİYORUZ

Erkul, “Eskişehir 20 yıldır temiz bir havaya kavuşmanın mutluluğunu yaşarken yıllar öncesine dönüp nefes alınamaz bir kent olmak; akciğer, kalp ve damar hastalıklarının çoğaldığı bir toplum olmak istemiyoruz. Sadece kış aylarında değil tüm mevsimlere yayılacak hava kirliliği ile kentimizin geleceğinin karartılmasını istemiyoruz. Bölgedeki tarımın yok olmasının yanı sıra İlimizin simgesi haline gelmiş ve bölge halkının da önemli bir geçim kaynağı olan Lületaşı ocakları termik santral alanı ve kül döküm sahalarının altında kalacak ve bu değerimiz yok olacaktır. Enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklar öncelikli olmalıdır.” dedi.

PROJEDEN VAZGEÇİLMELİ

Bülent Erkul sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji kaynağının üretilmesi ve enerji tesisi kurulması konusunda son sözü bölgede yaşayan halk söylemelidir. Enerji tesisleri kuruldukları bölgedeki insanların yaşamlarını az veya çok değişikliğe uğratırlar. Enerji tesisleri halkın yararı için kurulmalıdır. Ancak bu enerji yarar getirecekken tesisin yapılacağı bölge ve çevresindeki insanların yaşamını etkileyecek ise bu insanların söz söyleme hakkı olmalı, doğru bilgilendirilmeli ve son sözü söylemelidir. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak elbette ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmasını istemiyoruz. Fakat bundan kurtulmanın tek yolunun gelecek nesillerimizi tehdit eden, canlılarımızın sağlığını etkileyen bir teknoloji olmadığını, bilime ve gelişmelere ağırlık verilerek planlanan ve kullanılmasının sonsuz olduğu kaynaklarla mümkün kılınabileceğini biliyor ve söylüyoruz. Tüm yetkililere buradan seslenerek Termik Santralden vazgeçmelerini, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalarını bildirirken, gerek yöre halkından gerekse tüm Eskişehirlilerden sağlıklarına, topraklarına ve geleceklerine sahip çıkmalarını istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi