Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç tarafından sunulan Zirve Söyleşilerinin konuğu Prof. Dr. Akşit, “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında yaşanan eksikliklerin giderilmesi amacıyla kurulan bazı kuruluşlarımız var. Havelsan, Aselsan gibi. Tusaş ve Tusaş Motor Sanayi arasındaki farkı, TEİ ile TAİ arasındaki farkı belirtmemiz gerekiyor. Tusaş kurulmuş Uçak Sanayi alanında. Ancak görülmüş ki uçak motoru başka bir dünya. Bu nedenle Uçak Motor Sanayi kurulmuş. Dünyada da bu böyledir. Boeing ya da Airbus uçak motoru yapmaz. General Electric gibi motor üreticisi firmalardan alır. Günümüzde de General Electric (%46), Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı (%54) ortaklığı ile yürütülmektedir” dedi.

TEİ’DE İŞ BULUNUR MU?

Prof. Dr. Kılıç tarafından yöneltilen “öğrencilerimiz merak ediyormezun olunca TEİ de iş bulabilir miyim diye?” sorusuna ise Prof. Dr. Akşit, “Tabi ki çalışabilirler. Uçak motoru denince daha çok mekanik akla gelir. Ancak bizde elektronik, bilgisayar, kimya, siber güvenlik, malzeme gibi branşlarda çalışanlar var. 1200-1300 civarı beyaz yaka çalışanımız var. Bunun 600’ü AR-GE birimimizde çalışıyor. Mühendislerimizin üçte biri Eskişehir Üniversiteleri mezunları. Staj yapan öğrencilerimiz arasından beğendiklerimiz adaylarımız oluyor”. Diyerek yanıt verdi. Prof. Dr. Akşit ayrıca, “Lisans mezunları da kurumumuzda çalışabilir. Özellikle dereceye girmiş olanlar. Biz seçimlerimizi okulundan bağımsız davranıyoruz. Koşulları nedeniyle Anadolu’da birçok üniversitede çok parlak öğrenciler var. İşi yapan adama veriyoruz. Personelimize yüksek lisans ve doktoralarını yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Gerekli kolaylığı gösteriyoruz. Kurumumuzdaki çalışma alanı ile ilgili yüksek lisans ya da doktora yapan bir çalışanımızın, eğitimi için harcadığı zamanı telafi etmesine gerek kalmıyor. Ancak kurumumuzdaki çalışmam alanı dışında bir konuda yüksek lisans ya da doktora yapan çalışanımız bu eğitimi için harcadığı zamanı telafi etmek durumundadır” diye de belirtti.

NEDEN ESKİŞEHİR SEÇİLMELİ

Üniversite tercihi yapacak öğrenciler neden Eskişehir’i tercih etmelidir sorusuna ise, Prof. Dr. Akşit “Eskişehir’de büyükşehirlerde olan stres kaynakları ve sorunları yok. Butik ama çok da küçük bir şehir değil Eskişehir. Her yer çok güzel. Ulaşım sorunu yok. Hızlı tren ile Ankara ve İstanbul ile ulaşımı büyük avantaj. Covid19’dan sonra dünyada birçok şey değişecek. Toplu ulaşımların azalacağını göreceğiz. Benim tahminim butik, küçük ailelere özel havaalanları olacak. Bunları yakında göreceğiz” yanıtını verdi. Son olarak da “Sadece not için okumayın. Bilgi çok önemlidir. Öğrencilikte öğrenmek için olanaklarınız var. Mesleğinizle ilgili pratik çalışmalar da yapabilirseniz bu en iyisidir. Pratik iş tecrübesi önemlidir. İş tecrübesi olan kendi piyasasını yükseltir. Yabancı Dil de çok önemlidir. Alanıyla ilgili de bir yazılımı, kodu bilmeliler”diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi