Türk İş İl Temsilcisi Necat Kılıç öncülüğünde konfederasyona bağlı sendika başkanları bir araya gelerek taşeron işçilerin kadroya alınması konusunu tartıştı. Sendika başkanları yeni sistemle ilgili olarak hiçbir bilgilendirme yapılmadığını, işçilerin kadroya alınması konusunda birçok eksiklik olduğu görüşünde birleşti.  Hükümet yetkililerine seslenen başkanlar sorunların giderilmesini istiyor. Sendika Şube Başkanları adına konuşan Türk- İş İl Temsilcisi Kılıç, “Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi hiç tartışılmadan, bir talimatla kapı arkasında görüşülüp, bir karara varıldı, millete açıklandı daha doğrusu dikta edildi. Bunlar kadroya geçecek, bunlar da işte ileride biz razı olursak o zaman kadroya alacağız dediler. Burada çok eksik çok taraflı bir karar tatmin edici bir şey değil. Direkt karşı çıkmakta bir sendikacı olarak da diğer tarafta 800 bin kişi kadro aldı ona karşı mısın? Derler direk karşı olamıyoruz destekleyemiyoruz da. Çünkü eksiği ve hatası çok. Bütün maddeleri muğlak ne getirip, ne götüreceği belli değil. Tam kadroya girip girmeyeceği belli değil” dedi.

TARAFSIZ DAVRANILMALI

Kadroya geçecek içinler için son başvuru tarihinin bugün olduğuna vurgu yapan Kılıç,”Bugün müracaatlarda son gün. Nisanın 2’sine kadar da kadro alma durumu olacak. Perşembe gününden sonra (bugün) müracaat etme şansı yok. Önümüzde yine bir imtihan var. Bu imtihanın şekli de belli değil, sözlü mü olacak yazılı mı olacak? Bunlarda muğlak. İşletmelerin yöneticileri karar verecek. Bu sınavda ne sorulacak? Çok eksik. Bizi sevindirmedi. Çok buruğuz. Eksiklikleri düzeltilir diye düşünüyoruz. Bunun mücadelesi de yok. Ancak ikili görüşmelerle almaya çalışacağız. Çok mağdur insan var. İnşallah aklı selim olur. Tarafsız davranırlar.  Esas olan taşeron işçiliğin kalkmasıdır. Taşeron sistem bize göre köleliktir. Demokratik ülkelerde hukuk devletinde sendikaların güçlü olması lazım. Taraf sendikayı kayırırsan sendika olmaktan çıkar” diye konuştu.

HİÇ BİRİMİZİN HABERİ YOK

Kadro bekleyen işçi sayısı hakkında bilgilerinin olmadığının altını çizen Kılıç, “Biz ne gerçek rakamı tespit edebiliyoruz ne de hükümetin bu tam olarak bildiğini zannetmiyorum. Çünkü kurumlar arası bir ilişki yok. Ne çalıştıranlara soruldu ne de çalışanların ne kendilerine ne de temsilcilere soruldu. Hiç birimizin haberi yok. Nasıl hazırlandığı konusunda bir istişare olmadı. Üniversitelere de sorulmadı. Dediğim gibi bir talimat üzerine birkaç kişi bir araya gelip şöyle olsun diye çıkmış bir Kanun Hükmünde Kararname” dedi.

İŞÇİ GELİR DİYE KORKUYORUM

“Türk-İş ikili görüşmelerle birlikte bu sorunu çözeriz diye uğraşıyor” diyen Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Çözer mi çözmez mi zaman gösterecek. Ama tabanda işçi rahatsız Sendika Şube Başkanları da rahatsızlıklarını dile getiriyor. Çok muallak bir konu. Hastanelerde çalışanların birkaç bölümü kadrolu olamıyor. Sulama birliklerinin güvenlikçileri olamıyor. Olup olmayacağı da net değil. Ben şimdi bir işçi gelirse soru sorarsa diye korkuyorum. Resmi gazeteyi okuyorum acaba yanlış mı anladım diye okuyorum işin içinden çıkamıyoruz. Düzeltilmesi lazım olan tarafları çok en kısa zamanda tamamlanır diye düşünüyorum. Türk-İş’e bağlı sendikaları bu durum yıpratıyor. En çok üyesi olup kadroya alınmayacak olanlar bizim üyelerimiz. 50-60 bin üyemiz var net değil."

Editör: Haber Merkezi