ESOGÜ ve Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile hizmet veren Bölgesel İnme Merkezi, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin desteği ile ‘İnme Farkındalık Projesi’ başlattı.

 ZAMANINDA MÜDAHALE

İnme ya da diğer ismiyle beyin krizi, beyne giden damarlarda tıkanıklık olması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak biliniyor. Ani gelişen bu durum, kolda ya da bacakta güçsüzlük, yüzde kayma ve konuşma bozukluğu gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Eskişehir’de başlatılan bu sağlık iletişim projesi ile ‘zamanında müdahale’ ‘farkındalık oluşturmak’ ve ‘belirtiler fark edildiğinde neler yapılmalı’ konularında bilgilendirmek amaçlanıyor. ‘İnmeden kaçabilirsin’ sloganı ile başlatılan proje kapsamında Anadolu Üniversitesi de afiş, broşür ve bilgilendirici sosyal medya uygulamaları gibi konularda destek veriyor. Ayrıca ESOGÜ bünyesinde hizmet veren Bölgesel İnme Merkezi, aynı zamanda çok sayıda Nöroloji Uzmanı yetiştiriyor.

BEYİN KRİZİ UYARISI

Proje ile alakalı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlük Senato Salonunda yapılan basın açıklamasında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Arslantaş, inme merkezi ile bir çok hastanın iyileştirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Aslantaş, “Bizim Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve İnme Merkezi 2010 yılı Ocak ayından itibaren beyin krizi protokolü çerçevesinde beyin damar hastalıkları ve damar tıkanıklığı tanısıyla başvuran hastalara müdahale etmektedir. Biz bu hizmeti 8 yıldır düzenli olarak yapmaktayız. Bu protokol kapsamında Eskişehir’in yanı sıra çevre ile ve ilçelerdeki beyin krizi şüphesi olan hastalar, bize ilk 4-5 saat içerisinde diğer hastanelere uğramadan üniversitemiz hastanesindeki bölgesel inme merkezine sevk edilmektedirler. Şunu gururla söyleyebiliriz ki, beyin cerrahisi ile nörolojinin birlikteliği sayesinde yüzlerce hasta hem inemeden kurtuldu, hem de yaşamlarına döndü. Bunlara ilave olarak Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden nöroloji uzmanları üniversitemizde gerçekleştirilen sertifikasyon programı çerçevesinde en az 1 yıl süre ile Prof. Dr. Özcan Özdemir hocamızın yanına gelip eğitim alıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi