İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş yaptığı açıklamada AK Parti ikitidarına yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Açıklamasında “128 Milyar Dolar nerede” sorusunu da gündeme getiren İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş “Bu hafta, hukuku, ifade özgürlüklerini hiçe sayan, eleştiriye tahammül edemeyen AK Parti anlayışının tezahürü olarak 128 milyar dolar nerede sorusundan Cumhurbaşkanına hakaret suçu çıkaran bir anlayışla karşı karşıya kaldık. AK Parti seçmenlerinin bile yaklaşık %50’sinin cevabını merak ettiği bu soruya hükümet tarafından verilen birbiriyle çelişkili cevaplar hiç kimseyi tatmin etmemiştir” dedi.

Korona virüs salgını sırasında yapılan destekleri de değerlendiren İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş bu konuda da şunları söyledi “ 128 Milyar doları açıklama gayretiyle, AK Parti kanadından gelen çeşitli beyanatlardan pandemi döneminde verilen desteğin ise toplamda sadece 60 milyar TL düzeyinde kaldığını üzülerek öğrenmiş olduk. 60 milyar TL 7,5 milyar dolara tekabül etmektedir ki, bu miktar 2020 yılında 717 milyar dolar olarak gerçekleşen gayrisafi milli hasılanın %1’dir.  Bu oranlarla Ülkemiz G20 Ülkeleri arasında vatandaşına verdiği doğrudan destek sıralamasında son sıralarda yer almaktadır.

Vaka, hasta, ölüm sayılarına baktığımızda, henüz bir yerli aşımızı dahi devreye sokamadığımızı dikkate aldığımızda pandemi sürecini yönetemeyen AK Parti Hükümeti, pandemi koşullarında zor günler yaşayan vatandaşımıza da bakamamış, yıllarca vergileriyle devleti destekleyen vatandaşlarımızı koruyamamıştır.”

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş yaptığı açıklamada tarım ve üreticiye yönelik politikaları da eleştirerek “ Yıllardır, tarımda üretimi planlayamayan ve bu nedenle yüksek fiyatlarla bir yıl tüketicileri, diğer bir yıl alıcısı olmadığı için elinde kalan ürünlerle üreticiyi mağdur eden AK Parti hükümeti, bir kez daha fakirleştirdiği soğan, patates üreticisinin elinde kalan ürünleri toplayıp halka ücretsiz dağıtma yoluna gitmiştir. Üreticiye nefes aldıracak bu yaklaşımın ortaya konulmasını İYİ Parti olarak daha önce önermiştik. Önerimizin dikkate alınarak soruna kısa vadede çözüm üretilmesi bizleri memnun etmiştir. Ancak, günü kurtaran bu siyaset anlayışı uzun vadede hiçbir fayda yaratmayacaktır. 2021 Yılı tarım ürünleri planlaması yine yapılmamıştır. Bu yıl sonunda soğan, patates, şeker pancarı, buğday üreticisi neyle karşılaşacağını bilmemektedir.  .

Her yıl olduğu gibi bu yılda şeker fabrikaları şeker pancarı üreticilerine boş sözleşme imzalatmışlardır. Bunun doğru olmadığını savunan AK Parti kanadı ise iddialarını doğrulayacak hiçbir sözleşme örneğini kamuoyuyla paylaşmamıştır. Hammadde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliğinde sayılan huşuları içermeyen sözleşmelerin üreticiye imzalattırılması, sözleşmenin bir örneğinin üreticiye verilmemesi, sözleşmede alım fiyatına yer verilmemesi, her yıl avans fiyatına dayanılması doğru değildir. Çiftçimiz ekeceği şeker pancarının fiyatının kanuna ve yönetmeliğe uygun biçimde önceden belirlenmesini, verilecek gübre ve diğer destek miktarlarının net bir şekilde sözleşmede gösterilmesini talep etmektedir. Ekim kararını buna göre şekillendirmek istemektedir..

Doğru bir planlamayla, tarım da Dünyanın önde gelen Ülkelerinden biri olabilecek ve üreticisine para kazandırabilecekken, yanlış politikalar Ülkemizi ve çiftçimizi tarım yoksulu Ülke haline getirmiştir” dedi. 

Editör: Haber Merkezi