Eskişehir… Nam-ı diğer huzurun başkenti. Dünya şehirlerini suç işleme oranlarına göre sıralayan araştırma firması Numbeo’ya göre son iki yıldır olduğu gibi 2020’de de dünyanın en güvenli altıncı şehri seçildi.

Şehrimiz adına büyük bir gurur kaynağı, lakin bu gururu yaşamamızda emeği olan o kadar çok kişi var ki… Bunlardan biri de hiç şüphesiz ki uzun yıllar Eskişehir’de görev yapmış Emniyet Müdürlerimizden Abdülkadir Kutlu idi. Şehrimizde komiser yardımcığından 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne kadar pek çok önemli görevde bulunmuş Abdülkadir Kutlu’yu ne acı ki dün kaybettik. O güzel bir insandı ve güzel atlardan birine binip gidecekti ama bu kadar çabuk mu gitmeliydi?...

Değerli Emniyet Müdürümüzün mekanı cennet, tüm yakınlarının ve sevenlerinin ise başı sağ olsun…

Sevenleri demişken kendisini en çok seven kişilerin başında gelen bir isim var. Bu kişi, yıllar geçse de efsane Emniyet Müdürü olarak anılan Savaş Yücel’den başkası değil. Savaş Yücel’le konuştum. Belki kendisini hiç bu kadar yaralı görmemiştim. Acısı herkesinkinden büyüktü. Sadece uzun yıllar beraber çalıştığı bir görev arkadaşını değil bir kardeşini kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyordu.

“Abdülkadir Eskişehir’e çok büyük hizmetler etti” diye başlayan düşüncelerini Savaş Yücel’in ağzından dinleyelim.

O günler

Türk Polis Teşkilatı olarak Avrupa Birliği’ne kabul edilebilmek için “giriş müktesebatı” gereğince mevzuatımızı yeniden Avrupa yasalarına uyumlu hale getirmeye çalıştığımız günlerdi. Dolayısıyla da terörün, asayişsizliğin ve özellikle kapkaç suçlarının zirve yaptığı bir dönemdeydik. Bunları önlemek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde “Önleyici Hizmetler Birimi”nin kurulması düşünülüyordu. Bu birimin kurulması için aynı zamanda yasal zeminin ve hukuki dayanağın oluşturulması gerekiyordu. Fakat yasal zeminin ve hukuki dayanağın oluşturulması zor ve zaman alan bir süreçti ve haliyle gecikti.

O günlerde Abdülkadir Kutlu’ya bu şubeyi kurma görevini verdim. Kurdu, hem de çok başarılı bir şekilde kurdu. Kapatılan Köy Hizmetleri Müdürlüğünden devraldığımız Aydıner Yerleşkesi’nin bahçesine sıfırdan ve tamamen Eskişehir halkının katkılarıyla yapıldığı için Eskişehir halkına ait olan şube binasını inşa etti. Şubenin çok amaçlı salonuna “Kutlu Salonu” adını vermiştik.

Bilahare,  motorsiklet akrobatı olan İl Emniyet Müdür Muavini Mehmet Akdoğan’ın yardımı ile 23 motorsikletten oluşan Yunus Ekiplerini oluşturarak hizmete soktu. Abdülkadir Kutlu şubeyi başarıdan başarıya koşturdu. Böylece günlük ortalama 17 olan kapkaç vaka sayısı iki buçuk sene içerisinde 2’ye düşmüştü. Şüphesiz ki bu başarıda Abdülkadir Kutlu’nun başında olduğu şubenin de büyük katkısı vardı.

Bir gün beni Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Ankara’dan telefonla arayarak Önleyici Hizmetler Şubesinin, Türkiye genelinde en başarılı olduğu ilin Eskişehir olduğunu, diğer illerde şubenin ya tam olarak kurulamadığını ya da kurulmasına rağmen verimli olamadığı için vazgeçildiğini söyleyerek, Eskişehir’in bu başarıyı nasıl yakaladığını sordu. Ben de “görev, yetki tanımlarını” ve “çalışma prensiplerini” anlattıktan sonra bunlardan daha önemlisi bu şubenin başında Abdülkadir Kutlu gibi günde ortalama 18 saat ekiplerin başında zevkle çalışan bir “Emniyet Müdürü” değil bir “Polis Müdürü” var demiş ve bitirmiştim...

Sizlere, Eskişehir halkının kendisini “efsane” olarak tanımladığı eski Emniyet Müdürümüz Savaş Yücel’in, Abdülkadir Kutlu ile ilgili ufak bir anekdotunu paylaştım.

Yazımın başında da dile getirdiğim üzere Eskişehir bugün huzurun başkenti olarak anılıyorsa, dünyanın en güvenli altıncı şehri seçilebiliyorsa bu başarının elbette gizli kahramanları var. Bunlardan biri de hiç şüphesiz ki Emniyet Müdürü Abdülkadir Kutlu’ydu.

Belki sağlığında kendisine ifade edenler olmuştur lakin bendeniz hiç fırsat bulamamıştım: “HİZMETLERİNİZE MİNNETTARIZ SAYIN EMNİYET MÜDÜRÜM”

Editör: Haber Merkezi