Gerçekleşen programa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin ve kurum çalışanı personel katıldı. Programda; sigara bağımlılığı, sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yöntemleri, sigara içmeyi tetikleyen uyarıcıları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak davranış değişiklikleri, sigara bırakma tedavilerinde kullanılan ilaç ve yöntemler hakkında bilgiler veren Sağlık Müdürlüğü, Tepebaşı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM ) de görevli Dr. Fusun Kahya; sigaranın hastalıklarda önemli risk faktörü oluşturduğuna değindi.

150 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Kahya, tütün kontrolünde temel amacın, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yol açtığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak olduğunu anlattı. Dr. Kahya şunları kaydetti:"Dünya Sağlık Örgütü, sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldıklarını bildirmektedir. Türkiye'de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 150 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu rakamlar trafik kazalarından, terörden dolayı yaşanan ölümlerle kıyaslandığında neredeyse 5 kat daha fazladır.”

ÖZENTİLİKLE BAŞLAR

Kahya sözlerine şöyle devam etti: “Sigaraya başlama nedenleri arasında merak, özenti arkadaş baskısı gibi nedenler yer alıyor. İnsanlar kendi iradelerine güvendiklerini söyleyerek sigaraya başlıyorlar ama akabinde bırakamıyorlar. Üstüne basa basa söylüyorum ki sigara fiziksel, sosyal, ekonomik olarak olumsuzluklara yol açan kötü bir alışkanlıktır. Umuyorum ki içen tüm insanlar iradelerine sahip çıkarak ve yetkili kurumlardan destek alarak sigarayı bırakır.” (Kaan Özcan)

Editör: Haber Merkezi