Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nin YouTube kanalından canlı yayın olarak gerçekleştirdiği Girişimcilik Sohbetleri'ne bu hafta Akademisyen Barış Baraz ve Co- Founder Serkan Bayar konuk oldu.

“Yeni Nesil Girişimcilik, Start-Up ve Girişimciliğin Önemi” gibi birçok başlıkta konuların masaya yatırıldığı programda girişimci gençlere de önemli bilgiler aktarıldı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Akademisyen Prof. Dr. Barış Baraz, “Start Up’lar çok önemli. Bizler akademisyenler olarak üniversitelerde yeni internet teknolojisi üzerine çalışan işletmeler üzerinden anlatmaya başladık. Start Up’lar bir hayali temsil ediyor. Yeni nesil girişimcilik daha çok teknolojiyi iyi kullanan, genç ve tırak içerisinde kendisini genç hissedenlerden oluşuyor. Önümüzdeki yılların hem Türkiye hem dünya açısından önemli aktörleri olacak. Mesela dünyada daha önceden fark edilmeyen önemli sorunlara yönelik kısa zamanda çözüm üretiyorlar. Bu çok büyük hacimlere de ulaşıyor. Milyar dolar bütçeli şirketlere dönüşebiliyorlar. Ülkemiz nüfusu çok genç ve teknolojiyi yetkin olarak kullanıyor. Bizden çok iyi Start Up girişimcileri çıkar. İşte bu girişimci gençlerle katma değeri yüksek işlerle Türkiye yükselecektir. Mesela bir Türk gencinin İstanbul’da kurduğu şirketi ABD’li bir oyun şirketi 1,8 milyar dolara satın aldı. Bu bir örnektir” dedi. Eskişehir’de başarılı bir Start Up girişimcisi ve Digilira Teknoloji A.Ş. kurucusu olan Co- Founder Serkan Bayar ise, “Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışıyordum. Ama şu anda bu işe tam zamanımızı ayırıyoruz. Çok başarılı girişimcilik hikayeleri duyuyoruz ama 10 girişimciden 9’unun da battığını biliyoruz. Girişimcinin yılmadan ne kadar düşerse düşsün tekrar kalkabilmeyi başarabilmesi gerekiyor. Bizim tarafta ise Digilira PAY blok zincir tabanlı bir ödeme sistemi. Kripto para sahiplerinin mobil cüzdanda para saklayabileceği, diğer DigiliraPAY kullanıcıları arasında ücretsiz transfer edebileceği, alışveriş yapabileceği yani kripto paranın gündelik hayatta kullanımına yönelik bir şirketiz. Bu Türkiye’de bir ilk. Yurt dışında birçok rakibimiz var. En güçlüsü de ABD’de. Elbette her sektörün içerisinde rekabet olacaktır. Öte yandan bu pandemi süreciyle oluşan kriz ortamı yeni fırsatlar da sunuyor. Bir girişimci bunu mutlaka önemsemelidir. Biz Anadolu Üniversitesi içerisindeki Teknopark’ta bulunuyoruz. Çeşitli vergi avantajlarımız var. SGK indirimlerimiz var. Bunun gibi birçok program var. Girişimciler mutlaka bu programlara çekinmeden başvursunlar” dedi.

Online etkinliklere gençlerin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Gençlik Merkezi yetkilileri, gençlere yönelik seminer ve söyleşilerin ara vermeden devam edeceğini belirttiler.

 

Editör: Haber Merkezi