Son günlerde adı çokça duyulan bonzai, flakka ve kokain gibi uyuşturuculardan çok daha etkili olan LDS, ucuz uyuşturucular grubunda olduğu için gençleri hedef alıyor. LDS, gençlerin uyuşturucu bağımlısı olmalarına sebep olurken ölümlerine de neden oluyor. Büyük tehlike içeren bu uyuşturucunun inanılmaz etkileri bulunuyor. 20-25 miligram LDS, kullanan kişiyi kendinden geçirirken biraz daha fazlası öldürüyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, LDS’nin bonzai ve flakkadan sonra yeni tehlike olduğunu vurguladı. Başkan Çalışır, "Son günlerde basın yayın organlarında da sıkça izlediğimiz üzere gençlerimizin uyuşturucu olarak kullandığı kimyasal bir uyuşturucu olan halk arasında asit, likit, şekertopağı gibi değişik isimlerle anılan LDS beyaz, tatsız, kokusuz, toz halinde veya sıvı halde çeşitli uyuşturucu maddelere emdirilmiş haliyle bulunabilir. Sokakta küçük tabletlerde, kapsüllerde veya jelatin karelerinde satılmaktadır. Bazen de emici kağıda eklenir. Bu kağıt daha sonra tasarımlarla veya karikatür karakterleriyle süslenmiş küçük karelere ayrılır. Sıvı halde de satılmaktadır. Tıp bilim adamlarının uyarılarına göre LDS’nin etkisi 1 saat içinde başlar, 2-4 saat içinde en üst düzeye varır, 8-12 saat içinde sonlanır. Fiziksel olarak titreme, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, terleme ve görme bulanıklığına yol açar" dedi.


  GENÇLERİ HEDEF ALIYOR
LDS’nin tüm dünyaya pazarlanmaya çalışıldığını ve özellikle gençleri hedef aldığını belirten Çalışır, "LDS ölümcül sonuçlara neden olan bir sentetik kimyasaldır. Tüm dünyaya pazarlanmaya çalışılan bu madde ucuz uyuşturucular grubundan olup, gençleri hedef alıyor. 20-25 miligram LDS kişinin kendisinden geçmesi için yeterlidir. Eğer bu miktar daha fazla olursa insanı çıldırtabilir. Bu uyuşturucu maddenin kullanımı ölüme neden olabilir. Yargılama yetisinin bozulmasına bağlı olarak ölüm olabilir. Buna örnek olarak trafik kazası ya da kişinin uçmak amacıyla tehlikeli aktivitelere girişmesi verilebilir" diye konuştu.


"HER YIL 200 BİN KİŞİ LDS KULLANIYOR"
Çok kuvvetli halüsinasyonlar görmeyi sağlayan LDS,yi her yıl yaklaşık 200 bin kişinin deneyerek başladığını söyleyen Başkan Kenan Çalışır, "Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Kurumu’na (NIDA) göre her yıl 200 bin civarında kişi ilk kez LDS kullanıyor. Bu maddenin kullanıcılar üzerinde kuvvetli etkisi olmasına rağmen düzenli olarak kullananlar çok yaygın değildir. Çoğu LDS kullanıcısı LDS‘yi sadece denemek için kullanırlar. Fakat bu uyuşturucu o kadar kuvvetli bir halüsinojendir ki asidin oluşturduğu etkiler yıllar sonra bile ortaya çıkar. Ayrıca ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir uyuşturucu madde değildir. Bulunması da oldukça zordur" ifadelerini kullandı. Son olarak uyuşturucu ile mücadelede öncelikli sorumluğun devlet yetkililerinde olduğunu ifade eden Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır şunları söyledi; "Her türlü bağımlılık yapıcı madde ile mücadelede öncelikle sorumluluk devlet yetkililerindedir. 25 Ocak 2014 tarihli 28893 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandığı üzere bu tür sentetik kimyasal uyuşturucuların Türkiye’ye sokulması ve satışı yasaktır. Devlet narkotik malzemeler ile ilgili kolluk güçlerini kullanarak mücadele etmeli, eğitim müfredatında geniş yer vererek bilinçlendirme faaliyetlerini arttırmalıdır. Çocuklarımızı bu bağımlılık türünden uzak tutmanın en önemli yolu şüphesiz ki anne ve babaların yakın takibi ve gözlemi ile mümkündür. Çocuklarımızda beklenmeyen saldırganlık, agresif davranışlar, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, terleme ve görme bozukluğu gibi belirtiler gözlemlediğiniz de nedeninin uyuşturucu madde kullanımı olabileceği unutulmamalıdır."

Editör: Haber Merkezi