EŞ ZAMANLI PROJE

Eskişehir’de atık oluşumu ve israfın engellenmesi ile atıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik tarafından yürütülmekte olan Sıfır Atık Projesi kapsamında, “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” isimli seminer düzenlendi.  Yetkilendirilmiş kuruluşların stantlarının ve bakanlık standının gezilmesinden sonra program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından atıklarla ilgili kısa videolar izlenildi. Programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik yaptı. Çelik, “Sıfır Atık Projesi mümkün olduğunca daha az atık oluşturarak doğal kaynakların israfının önlenmesi, oluşan atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanabilirliğinin sağlanması Bakanlığımız kombinasyonunda hayata geçirilmiş, öncelikle Cumhurbaşkanlığı Külliyemiz ve bakanlığımız hizmet binalarında uygulamaya konulan bir projedir” dedi.

1 MİLYON 8 BİN TON HAMMADDE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci de, “Bu kapsamda 64 atık üründe toplam 1 milyon 8 bin ton atık alternatif ham madde olarak kullanılmıştır. Bu proje ülkemizin 7’den 70’e nüfusunu kapsayan, bütün tüketicileri kapsayan bir proje. Yani herkesin projeye yapacağı, herkesin üzerine düşen görevler var. İlk etapta israf etmemek, sadece insanların ihtiyaçları kadar tüketmesi ve 2. aşamada da tükettikleri atıkları ayrıştırmak ve ayrıştırarak depolamaya göndermek” diye konuştu.

BÜYÜK TASARRUF YAPILDI

Son olarak konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise, “İlimiz genelinde toplam olarak 15 bin 85 ton atık ekonomiye tekrar kazandırılmıştır. Toplanan bu atıklar sayesinde 18 bin 766 megawatt elektrik enerjisi tasarruf edilmiş, 798,48 ton sera gazı salınımı engellenmiş, 46 bin 45 ağaç kesilmekten kurtarılmış, 18 bin 731 varil petrol kullanımı önlenmiştir” şeklinde konuştu.  Öte yandan programa; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Editör: Haber Merkezi