Yeni eğitim öğretim yılında “uzaktan eğitim” yapılacak olması ikinci el bilgisayara karşı talep patlaması yarattı. Talebin artması ile birlikte fiyatlar da ikiye üçe katlandı.

Korona salgını yaşamı altüst ederken bazı art niyetliler için de ‘’haksız kazanç fırsatı’’ yaratabiliyor. Salgın nedeniyle talep artışı yaşayan tüm malların fiyatı anında iki-üç kat artış gösteriyor.

Uzaktan eğitim kararı ile birlikte ikinci el bilgisayara talep artarken, bilgisayar tamircilerinin de işleri yoğunlaştı. Çocuklarına yeni bilgisayar alma gücüne sahip olmayan aileler ikinci el bilgisayar almaya çalışıyor. Talep böyle artınca ikinci el bilgisayar ve bilgisayar tamir ücretleri iki-üç kat artış gösterdi.

Eskişehir’de yıllardır bilgisayar tamiri yapan Yusuf Duru, fiyat artışlarını “Art niyetli, fırsatçılık” olarak nitelendirdi. “Art niyetli kişilerin mağduriyet yattığını” belirten Yusuf Duru, “Ticarette neye talep olursa onun fiyatı artar, bu değişmez. Uzaktan eğitim nedeniyle ikinci el bilgisayara olan talep arttı. Kur artışları nedeniyle yeni bilgisayarların yanına yaklaşamayan dar gelirli aileler, ikinci el bilgisayar almayı ya da ellerindeki bilgisayarı tamir ettirmeye çalışıyorlar. Öyle olunca ikinci el bilgisayarların ve ekipmanlarının fiyatı çok yükseldi. Kimsenin yüzüne bakmadığı bilgisayar kameraları ve farelerin (maus) fiyatları bile yüzde 100 arttı. Bunu dövizdeki yükselişle açıklamak mümkün değil. Bu artışlar art niyetli kişilerin fırsattan yararlanma isteklerinden kaynaklanıyor.

Biz  eski bilgisayarları tamir edip satıyoruz. Amacımız haksız kazanç elde etmek değil, insanların işinin görülmesidir. Fiyatları en düşük seviyede tutmaya çalışırken taksit imkanı da sağlıyoruz. Ama vatandaşların çaresizliğinden yararlanarak haksız kazanç elde etmeye çalışan meslektaşlarımız da oluyor” dedi.

 

MÜDAHALE EDİLSİN

İkinci el bilgisayar ve ekipmanların fiyatlarındaki inanılmaz artış velilerin yakınmalarına neden oluyor. ‘’Zaten zor durumda olduklarını’’ belirten veliler ‘’maddi gücümüz yeterli olsa çocuklarımıza yeni bilgisayar alırız. Maddi gücümüz yeterli olmadığı için ikinci el bilgisayar almaya çalışıyoruz. Ancak onlar da birden pahalılaşıverdi. Fiyatlarda inanılmaz artış var. Bazı art niyetli kişiler fırsatçılık yaparak haksız kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Mağdur oluyoruz. Bu duruma müdahale edilerek haksız kazanç peşinde koşan fırsatçılara dur denilmeli’’ diyorlar.

Editör: Haber Merkezi