Birsen, “Önceki yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında bırakılıyor. Bu nedenle daha önce 6736 sayılı Kanuna başvurmuş olanların, yapılandırılan borçlarının ilk iki taksitini 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Aksi halde bu kişilerin yapılandırmaları iptal edileceği gibi 7020 sayılı Kanundan yararlanma olanakları da olmayacaktır. 7020 sayılı kanun ile, Maliye Bakanlığı,Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdarelerine  olan, vergi,  resim  ve harçlar  ile vergi  cezaları,  gecikme  faizleri, gümrük vergileri, Trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ve HGS ücretleri ile bunlara  bağlı cezalar, ecrimisiller, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu borçları ile Belediyelere ve büyükşehir belediyelerine olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve  faizleri yapılandırma kapsamında bulunmaktadır. Söz konusu borçlardan 31 Mart 2017 tarihinden önce verilmesi gereken beyannameler, 31 Mart 2017 tarihinden önce tahakkuk eden  vergi, resim, harçlar, vergi cezaları, gecikme faizleri, 31 Mart 2017 tarihinden önce kesilen trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ile HGS ücretleri ve bunlardan doğan idari para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır” diye konuştu.

YÜZDE 50 İNDİRİM

Birsen, “Kanuna göre, yapılandırmadan yararlanmak için 30 Haziran 2017 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir.  Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere ilk taksit 31 Temmuz 2017'ye, SGK'ya ilk taksit 31 Ağustos 2017'ye kadar, diğer taksitler ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenecek olup, istenirse daha kısa sürede ödeme seçenekleri de mükellefe sunulmaktadır. Yapılandırılmış borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi şartına bağlı olarak feri alacaklar yerine, Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak” dedi.

GECİKME ZAMMI YOK

Birsen sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek  Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 31/3/2017 tarihi itibariyle, ödenmesi gerektiği halde  bu  Kanunun  yayımı  tarihine  kadar ödenmemiş olan; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara  olan  aidat borçları  Kanunun  yürürlüğe  girdiği  tarihi  takip  eden  üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam  altı  eşit  taksitte  ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecektir. Daha önce yapılandırılmamış borçları olan esnaf ve sanatkarlarımızın bu yapılandırma fırsatını kaçırmamalarını önemle hatırlatırız.” 

Editör: Haber Merkezi