Esnafın isteğine göre ödeme planlarının olduğunu belirten Eskişehir Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er, “Bankalardaki verilen kredilerin ödeme taksitleri 24 ay. Yani 6 ay vadeli bir kredi veren banka yok. Bizim 4-5 yıl vadeli esnafın isteğine göre ödeme planımız var. 350 bin TL limitimiz var. Sıfır araç alacaklara 1 milyon, iş yeri alacaklara 1 milyon gibi bir kredimiz var yedi yıl ödemeli. Faizimiz yıllık dokuz buçuk.” dedi.

 

7 ayda 145 milyon lira kredi

7 ay içerisinde 534 esnafa, 145 milyon lira kredi verildiğini söyleyen Er, “300 milyon da dağıtabilirdik. Bugün 350 bin TL isteyen kişi, istihbarat sonucu 100 bin TL alabildiği de oluyor. Çünkü alma ve ödeme gücü yok. Artık esnaflarda bu saatten sonra babasıi oğluna kefil olmuyor. Esnafın zorlandığı kefil bulmak. Biz emeklinin dışında memur, işçi, esnaf bu saydıklarımın hepsini kefil alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnafı zorlayan bir diğer konunun da sicil olduğunu ifade eden Er “Sicilinde bozuk sicil affı olmadığı için çeki vurulmuş kredi kartlarına borçları var, bağ kur borcunu ödeyememiş, vergi dairesine haciz var. Bunlardan dolayı bu göndermiş olduğumuz dosya bankadan geri dönüyor. Esnaf bu konuda da zorlanıyor.” dedi.

 

Esnafa her türlü kolaylık ve yardımı yaptıklarını kaydeden Er, “Esnafımız 10 bin TL ödemesi varsa biz illaki 10 bin TL’yi denkle getir demiyoruz. 3 bin veya 5 bin TL fark etmez gelsinler. Esnafımızı uyarıyorum ki esnaf 20 bin TL ödemem var denkleşmeyince gitmeyeyim demesin böyle bir şey yok. Gelsinler bu kapı her zaman açık. Biz esnafın içinde olduğumuz için her türlü kolaylığı her türlü yardımı da yapıyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi