Büyükşehir Belediye Meclisi Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı.

Sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerçekleşen meclis oturumunda  2020 yılı bir yıllık faaliyet raporu görüşüldü. Faaliyet raporu hakkında CHP adına konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, pandemi dönemine rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin çok güzel başarı gösterdiğini belirtti.

Toplumsal dayanışmayı öne çıkaran ve vaka sayısının düşüşüne katkı sağlayan bir yapı sergilemenin takdir edilecek durum olduğunu ifade eden Kurt, “Biz bu işleri çözmek üzere geldik. Bu çözümleri de kendi bünyemizde hallediyoruz. 25 yıldır da Eskişehir’den bu desteği görüyoruz” dedi.

Merkezi hükümet yöneticileri ile bazı sıkıntıların yaşandığının da ortada olduğunu ifade eden Kurt, “Devletin valisi, kaymakamı hepimizin valisi, kaymakamı olmalıdır. Ama maalesef bazı projelerimiz engellenmektedir. 2020 yılı faaliyetleri bizim için olumludur. Bu yüzden olumlu oy vereceğiz” diye konuştu.

 

AK Parti grubu adına konuşan Orhan Durmuş da Eskişehir’de trafik sorununun çözülemediğini üzülerek gördüklerini aktardı.

En önemli problemin ulaşım olduğunu vatandaşların söylediğini kaydeden Durmuş, “Ulaşım problemi belediyenin birinci önceliği olana kadar ve nihai çözüme kavuşana kadar tekrarlamaya ve her vesile ile ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.

Covid- 19’un yeterli mazeret olmadığını dile getiren Durmuş, “2020 yılı faaliyet raporunda 2019 yılından devreden ödeneklerle birlikte 2020 yılı için belirlenen bütçenin, toplam da 1.294.227.452 TL olduğunu, gider bütçesi açısından gerçekleşme oranının 774, 462, 300 TL ile yüzde 59,84 olduğu ve tüm zamanlardan düşük kaldığını üzülerek görüyoruz. Bu düşüşün sebebini sadece Covid 19 salgınına bağlamak mazeret sayılamaz”i fadelerini kullandı.

Durmuş, “Gerçekçi bir bütçe yapılmadığı ortadadır. Kurtuluş Pazar yerinin durumu içler acısıdır. Bir an önce tadilatı yapılmalıdır. Eskişehir halkı bunu hak etmiyor. Sizler bundan rahatsız olmuyor musunuz? Yazılanlar sadece bir söylemden ibaret midir” ifadelerini kullandı.

Kırsal kesime yönelik yapılan faaliyetlerin yürütüldüğü harcama payının yarı yarıya düştüğünü aktaran Durmuş, Büyükşehir Belediye meclisinin öz gelirlerinin de yetersiz olduğunu belirtti.

Durmuş, “Belediye diğer gelirler kaleminde yer alan ve merkezi hükümet tarafından gönderilen yaklaşık 665 milyon TL olmasa, mevcut gelirleriyle hiçbir iş yapamaz durumdadır. Dolayısıyla öz gelirlerin mutlaka arttırılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Durmuş, belediye çalışmalarının ve faaliyetlerinin Eskişehir halkının beklentisini karşılamadığı için ret oyu vereceklerini söyledi.

Faaliyet raporu uzun uzun görüşülerek, eleştirilerek söylendi. Ardından rapor oylanarak oturum sonlandırıldı. 

Editör: Haber Merkezi