19 yaşında elektro gitarını satıp dombıra alarak Orta Asya Türk müziğiyle ilgilenmeye başlayan üniversite öğrencisi Akdeniz Erbaş, şimdi ise çaldığı sayısız müzik aletiyle en eski Türk müziğini tekrar gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

 AZ BİLİNEN MÜZİK

Milattan önce Orta Asya’ya dayanan Türk tarihinin ve kültürünün bir parçası olan Türk müziği, milenyum çağı olarak adlandırılan dönemde çok az kişi tarafından biliniyor. Türklerin kendi öz kültürüne ait olan dombıra, kopuz, çopo çor, kılkopuz, kam davul ve daha nice otantik Türk enstrümanları unutulmaya yüz tutmuş vaziyette kullanılmayı bekliyor. Kendi tarihinden, kültüründen ve sanat anlayışından uzaklaşmayı reddeden Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi Akdeniz Erbaş ise görenleri kendisine hayran bırakıyor. İnternetten izlediği videolar ile Orta Asya Türk müziği ile tanışan, sonrasında ise maddi zorluklar nedeniyle elektro gitarını satıp dombıra alan Erbaş, şimdilerde yaptığı işler ile adından sıkça söz ettiriyor. Gırtlak müziğinden kam davulu, dombıra, çopo çor ve ağız kopuzuna kadar Türk kültürüne ait birçok enstrümanı yaşatan üniversite öğrencisi Erbaş’ın hedefi ise unutulmaya yüz tutmuş kültürün tekrar gün yüzüne çıkması.

EN ESKİ MÜZİĞİ GÜNDEMDE

Türkoloji bölümünde lisans eğitimi gören Akdeniz Erbaş, Türkiye’de Türklerin en eski müziği olarak nitelendirdiği müzikle ilgilenenlerin çok az olduğundan yakındı. Erbaş, “Ben aslında Türklerin en eski müziğini icra ediyorum ve Türkiye’de bu müziği yapan pek fazla insan yok. Bu müzik de pek fazla bilinmiyor. Türk Dünyası müzikleriyle uğraşıyorum fakat daha çok Sibirya Türklerinin ve Moğolların müziğine yoğunlaşmış durumdayım. Örneğin, dombıra diye bir çalgı kullanıyorum, tabi son zamanlarda meşhur olan şarkıdan dolayı da patladı fakat dombıra Türklerin en eski çalgılarından biridir. Aynı zamanda ağız kopuzu diye bir çalgı var, o da demirden yapılan bir çalgıdır. Demir kutsaldır Türkler için. O da Türklerin en kadim çalgılarından biridir. Onun dışında çopo çor dediğimiz bir çalgı var Kırgızların ve Kazakların kullandığı. O da kilden yapılan bir çalgı. O da Türklerin en eski müziklerine doğru giden bir çalgıdır” şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi