220 BİN GÖRME ENGELLİ VAR

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 220 bin görme engelli vatandaş yaşıyor. Görme engelli vatandaşlar, günlük yaşantılarında hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok engelle karşı karşıya kalıyor. Sarı çizgileri olmayan ve üzerinde ağaç, direk, araba gibi engeller olan kaldırımların yanı sıra duyarsız vatandaşlar, yetersiz trafik kuralları ve sinyalizasyon sorunu, görme engellilerin boğuştuğu problemlerin başında geliyor. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak zorunda kalan görme engellilerin otobüs ve tramvay duraklarında büyük sorun yaşadığını aktaran İki Eylül Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Adnan Yıldız, duraklarda hoş olmayan tepkilerle karşılaştıklarını hatta bazen otobüs şoförlerinin bile kendilerini görmezden geldiğini aktardı.

 DURAKLARDA SORUN YAŞIYORUZ

Duraklarda görme engelliler için hiçbir kolaylaştırıcı unsurun bulunmadığına da değinen Yıldız, “Günlük hayatta çok engelle karşılaşıyoruz. Evden dışarı çıktığımızda, otobüs durağına gittiğimizde bulunmuş olduğumuz otobüs durağında gelen otobüsü görmememiz, durakta bulunan vatandaşlardan gerekli yardımı görmememiz. Durak kalabalık olduğunda ’gelen otobüs kaç numara?’ diye soruyorum. ’Görmüyor musun?’ diyorlar, bastonumu gösterince de ’pardon’ diyorlar. Bazen otobüs duraklarında yolcu olmuyor, tek başıma kalıyorum. Tek başıma kaldığımda da otobüs şoförleri görmezden geliyor. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

SARI ÇİZGİLER YETERLİ OLMADI

Sarı çizgilerle ilgili yanlış bir algının oluştuğuna ve çizgiler yüzünden birçok sorun yaşadıklarının altını çizen Adnan Yıldız, sarı çizgilerin gelişigüzel şekilde yapıldığına vurgu yaptı. Görme engellilerin hareket alanlarının önemli ölçüde kısıtlandığını sözlerine ekleyen Spor Kulübü Başkanı Yıldız, “Bizlerin rahat hareket edebileceği alanlar kısıtlı. Dışarıda, çarşıda, pazarda olsun kendi bireysel işlerimizi sürdürmek için sıkıntılar yaşıyoruz. Görme engelliler için yapılan sarı çizgiler caddenin bir noktasında oluyor bir noktasında olmuyor. Olan noktalarda da o çizgiyi rahat kullanamıyoruz. Sarı çizgiler ya ağaç kenarlarına yapılmış, ya çöp tenekelerinin kenarlarına yapılmış, esnaf sarı çizgilerin üzerine masalar yerleştirmiş, sarı çizgilerin üzerilerine araçlar park edilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

BAZEN DİLENCİ GİBİ GÖRÜLÜYORUZ

Günlük yaşamlarında fiziksel engellerden çok psikolojik engellerin ve duyarsızlığının yıkıcı etkiler oluşturduğunun üzerinde duran Adnan Yıldız, duyarsız bir vatandaşla yaşadığı anısını anlattı. Dilenci muamelesi ile karşılaştıklarını ileten Yıldız, “Girdiğimiz bazı yerlerde dükkan sahipleri bizi dilenci olarak görüyor. Avuç içimize 1-2 lira para sıkıştırıp bizleri zor durumda bırakmış oluyor. Bizler de vatandaşız, bizler de bir bireyiz. Pastanenin birine yemek yemeye gittim. Bahçeye girdiğimde kapıyı bulamadım ve bir vatandaş orada bana yardımcı olmadı. Orada teyzenin bir tanesi sanki yanı başına köpek gelmiş gibi hoşt hoşt yapıp beni itti. Günlük hayatımızda gerçek anlamda çok zorluklar yaşıyoruz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi