Kaan Özcan-1993 yılının Mart ayında, DYP- SHP Koalisyon hükümeti döneminde Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın da katılımıyla temeli atılan Sazova’daki Kültür Merkezi inşaatı yılladır çözüme kavuşturulamadı.  Bilindiği üzere Haziran 2014’te Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi kapsamında, Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin temeli Sazova Mahallesi’nde atılmıştı.  Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin yaklaşık 200 metre yanında bulunan ve 23 yıldır tamamlanamayan bina adeta kaderine terk edilmişti. İki ayrı Kültür Merkezi’nin temeli devlet tarafından atılırken, 1 merkezin 24 yıldır ödenek beklemesi, diğer bir merkezin ise 21 Milyon lira gibi büyük bir bütçeyle Eskişehir’e kazandırılması tepkilere neden olmuştu.

HARCAMALAR YAPILDI

Kültür Merkezi inşaatı, tamamlanmak üzere 2007 yılında Tepebaşı Belediyesi’ne devredilmişti. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın projenin bitirilmesi için verdiği talimatlar kapsamında 900 bin lira civarında bir harcama ile inşaat halinde duran merkezin güçlendirmesi ve dış cephe kaplaması tamamlanmıştı. Ahmet Ataç daha sonraki süreçte yaptığı açıklamalarda binanın tamamen faaliyete geçmesi ve eksikliklerin giderilmesi için ödenek yetersizliğine dikkat çekmişti. 

ESKİŞEHİR’İN İHTİYACI VAR

Ataç bu binayla ilgili olarak yapmak istediği projeyi de açıkladı. Başkan Ataç, binayı Türkiye’de eşi ve benzeri olmayan Engelliler Kültür Merkezi olarak hizmete sokmak istediklerini ifade etti. Merkezin hizmete girmesinin ardından 20 yaş üstü engelli bireyler bu merkezde hayatlarını sürdürebilecek ve birçok etkinlik gerçekleştirebilecek. Eskişehir’de böyle bir merkeze ihtiyaç olduğunu da her platformda dile getiren Ataç ödenek yetersizliğinden hedefe ulaşılamadığını belirtiyor.

BAKANLIK’TAN SES YOK

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptığı Ocak 2017 tarihinde Ankara’ya giderek görüşme yapmıştı. Görüşmede Başkan Ataç, Avcı’ya Sazova’daki Kültür Merkezi’nin durumu ve ihtiyaçlarla ilgili olarak detaylı bilgi vermiş, merkez ile ilgili bakanlıktan ödenek konusunda destek olunmasını istemişti. Ancak aradan geçen 9 aylık süreçte ödenek ile ilgili hiçbir çalışma yapılmaması kültür merkezini kendi kaderine terk etmiş oldu. Engelli bireyler de Eskişehir’in böyle bir merkeze kavuşmasını dört gözle beklerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuyla ilgili harekete geçmesini istiyor.  

Editör: Haber Merkezi