Geçmişi geleceğe taşımak amacıyla Kütahya Belediyesi tarafından başlatılan 'Açık Üniversite' programı Milli Eğitim, Kültür ve Turizm eski Bakanı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı’nın katılımıyla açıldı.  Türkiye’de ilk kez Kütahya Belediyesi tarafından başlatılan Açık Üniversite'nin açılışı Hezar Dinari Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Milli Eğitim, Kültür ve Turizm eski Bakanı, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı açılış dersinin konusu olan “Enformasyon” hakkında bilgiler verdi. Enformasyonun bilgiyle karıştırılan bir tabir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nabi Avcı, “Enformasyon bilgi değil. Bilgi ve enformasyon birbirinden çok farklı idrak mertebelerine tekabül ediyor ve bunlar arasında niceliksel bir ilişki yok. Bunlar arasındaki ilişki bir mahiyet farkı ilişkisi. Onun için enformasyon toplumu da öyle herkesin bilgiden kırıldığı bir toplum anlamına gelmiyor. Günümüzde enformasyonun altında farklı bir dalga daha oluştu o da veri ve dünyada işler büyük ölçüde enformasyon ya da veri üzerinden yürüyor.” dedi.
RİSKLİ VE ZOR BİR İŞ

Türkiye’nin eğitim alanında yazboz yaşamadığına vurgu yapan Prof. Dr. Nabi Avcı, “Bazı kurumlar ki okullar da bunlardan birisidir, ilk doğdukları koşulları kaybetmiş, ilk doğdukları zamandaki biçimlenmelerini sağlayan koşullar ortadan kalkmış; ama sanki hala o ilk günkü tazelikleriyle varmış gibi görünen kurumlar. Tabi bunu şimdi buradan söylemek kolay. Milli Eğitim Bakanı olarak söyleyemezsiniz. Niye? Çünkü diyelim 80 milyonluk bir ülkede 22 milyon gencin eğitiminden sorumlusunuz, 1 milyon öğretmenden sorumlusunuz ve sizden beklenen, o büyük kitleyi bugünün icaplarına uygun bir eğitim sürecine almanız. Bu olağanüstü riskli ve zor bir iştir. O yüzden zaman zaman, artık gündelik sohbetlerin demirbaşı haline gelen, ‘Ne olacak bu eğitimin hali?’ sorusu, yanlış bir sorudur. Türkiye’nin eğitim alanında yine gündelik konuşmalarda çok sık söylenen, bir ‘yazboz’ yaşadığı söylemi, doğru bir söylem değildir” şeklinde konuştu.

SÜRECİN DEVAMI

Yapılan değişikliklerin bir sürecin devamı olduğunun altını çizen Nabi Avcı, “Eğitim alanında yapılan bir reformun asgari sonuç vermesi 16 yıldır. Bugün okulöncesi eğitimin gerçekten ne kadar önemli olduğunu bütün araştırmalar gösteriyor. Demek ki okulöncesinde yaptığınız bir düzenlemenin olumlu sonuçlarını üniversiteyi bitirirken görüyorsunuz, ama arada bir sürü müşkülata da sebep oluyorsunuz. Eğitim her Bakanda değişmiyor, benim Milli Eğitim Bakanlığımda ortaya koyduğum projelerin hepsi benden önce yapılmış çalışmalar. Nitekim bugün yapılanların da bir kısmı böyledir, bir sürecin devamıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi