Esnaf ve Sanatkârlar odası başkan ve yönetim kurulu üyeleri tarafından hazırlanan esnaf rehberi tanıtımı yapıldı. Rehber hakkında birlik başkanı Ekrem Birsen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘’Pandemi döneminde en çok etkilenen kesim olan esnaf ve sanatkarlar  olmuştur Bir çok sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar uzun sureler işyerlerini açamamış yada işlerinde önemli derecede azalma olmuştur. Halkımızın pandemi süresince alışveriş alışkanlıkları değişmiş, internet üzerinden yapılan online satışlarda önemli artış meydana gelmiştir. Bir çok firmada olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızda e-ticarete yönelmiş, online satış ve paket servisi gibi hizmetlerle değişen ticaret şartlarına ayak uydurmaya çalışmışlardır.

Bu süreçte Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak üyelerimize nasıl katkı sağlayabileceğimiz konularında araştırmalarımız devam etmiştir. Esnaf ve sanatkarlarının e-ticaret olanaklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Özellikle online satış platformları incelenmiş şehrimize ve esnaf sanatkarlara özel online satış platformu kurulması konusunda araştırmalar yapılmıştır.

 

Araştırmalarda esnaf ve sanatkalarımızın zayıf ve güçlü yönleri incelenmiş özellikle zayıf yönlerinin geliştirilmesine yönelik planlar yapılmıştır. Online satış platformlarında esnaf ve sanatkarlarımızın en önemli sorunlar işyerlerinde genellikle yalnız çalışması, bilgisayar ve internet kullanımı güçlükleri, ürün stok ve fiyatlarının sürekli olarak kontrol edilmesi ve sisteme yüklenmesinde yaşanacak sorunlar, adrese teslimde yaşanacak personel eksikliği ve maliyetler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle uygulama sistemi kullanmayacak olan esnaf sanatkarlar ile sistemi kullanan esnaf sanatkarlar arasında haksız rekabet yaratmaması gerekli olup, eksikliklerin giderilmesi için gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.

 

Tüm bu sorunların ortadan kaldırılması ve esnaf sanatkarlarımıza özel online ticaret platformlarının hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımızın desteklenmesi, büyük mağazalar ve alışveriş merkezleri ile rekabet konusunda Ticaret Bakanlığı ve 81 ilde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ile ortak yürütülen çalışmalarda, mal tedarik sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi konusuna hız verilmiştir.

Kurulacak olan tedarik şirketleri vasıtasıyla tüm esnaf ve sanatkarlarımız eşit imkanlarla, ucuz mal temin edebilme imkanı kazanacak ve büyük mağazalara karşı rekabet güçleri arttıracaktır. Diğer taraftan halkımızın cep telefonları üzerinden esnaf ve sanatkarlarımızın adres ve iletişim bilgilerine kolayca ulaşabilmelerine imkan sağlayan “Esnaf Rehberi” adlı uygulama Ticaret Bakanlığımız tarafından hayata geçirilmiştir.

Google play ve App Store üzerinden indirilebilen "ESNAF REHBERİ adlı uygulama il, harita üzerinden bunduğunuz noktaya en yakın, bakkal, kasap, giyim, tamirci, lokanta gibi tüm esnaf sanatkar meslek dallarındaki işyerlerinin adres ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerine anında ulaşılabilecek, bulunduğunuz noktadan, aradığınız işyerine yol tarifi alınabilecek ve paket servisi yapan işyerlerinden telefonla sipariş verilebileceklerdir.

Ücretsiz olarak tüm halkımızın kullanımına açık olan sisteme artık ihtiyaç duyulan esnaf ve sanatkarlar halkımıza daha da yakın olacaklardır.

Uygulamanın verimliliğinin arttırılması için, tüm esnaf ve sanatkarlarımızın sisteme girerek bilgilerini kontrol etmelerini, eksik bilgilerini esnaf sicil müdürlüğümüze gelerek güncellemelerini rica ediyoruz.’’

Editör: Haber Merkezi