ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN

Dünyanın en küçük tahıl ürünü olan teff, genellikle Etiyopya’nın Eritre bölgesinde yetişiyor. Faydası saymakla bitmeyen teff, glüten içermediği için çölyak hastalarının en önemli besin kaynağı olarak biliniyor. Sağlık açısından çok yararlı olan bu ürün, Türkiye’de ilk defa geçtiğimiz yıl Eskişehirli İlhami Dayar tarafından 3 dönüm bir arazide ekilmiş ve yaklaşık 200 kilogram civarında hasat edilmişti. Dayar, bu sene de üretmiş olduğu 200 kilogram teffi tohum olarak kullandı ve toplamda 8 ton ürün hasat etti. Türkiye’deki çölyak hastalarının besin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen Dayar, şimdi de ürettiği tefften un yaparak dertlerine deva olmaya çalışıyor. Ayrıca teffin, Türkiye’de ilk defa üretilmesini sağlayan Dayar, ilk defa ununu çeken isim de oldu.

TOPLAM 8 TON ÜRETİM YAPILDI

İlhami Dayar konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dayar, "Teff denilen ürünün dünyada en fazla ekildiği yer Etiyopya Eritre bölgesi. Ben de bu tohumu Etiyopya’dan getirdim. İlk olarak geçtiğimiz yıl 3 dönüm bir deneme üretimi yaptık. Olup olmayacağına baktık. 3 dönümden 200 kilogram ürün aldık. Bu 200 kilogram ürünü temizleyip 1 yıl sonra ekeceğimiz tohumu elde etmiş olduk. 1 yıl sonra da bunu 50 dönüm olarak ektik. Şu anda hasadımızı yaptık, elimizde yeterli miktarda teffimiz var. Beyaz tefften 2 ton, kırmızı tefften 6 ton var" dedi.

DÜNYA ÜZERİNDE TEK ÜRÜN

Teff ununu çekip Türkiye’nin neresinde olursa olsun çölyak hastalarına gönderdiklerini aktaran Dayar, "Teff glüten içermeyen dünyanın en küçük tahılı. Çölyak hastalığı diye bir hastalık var. Çölyak hastaları glüten kullanamıyorlar, tüketemiyorlar. Ölümcül bir rahatsızlık çölyak hatalığı. Çölyak hastalarına yarayan ve glüten içermeyen dünya üzerindeki tek tahıl ürünü teff. Bu da dünyada biraz önce dediğim gibi Etiyopya’da yetişiyor. Şu anda da Türkiye’de yeni yeni ekilmeye başlayan bir ürün. Şu anda bizde bu ürün var. Çölyak hastalarına biz bunun ununu çekip Türkiye’nin neresinde olursa olsun gönderebiliyoruz. Şimdi bundan un yapıyoruz. Bu undan ekmek yapabiliyorlar. Unu kullandıkları her yerde teffi kullanabiliyorlar. Teffin un fiyatı 50 lira. Bunu hem kırmızı hem de beyaz olarak isteyenlere, isteğe göre karışık da verebiliyoruz. İnsanlar unu kullandıkları her yerde kullanabiliyorlar. Çölyak hastaları geliyor. İnternet ortamında bizi bulan insanlar var. Eskişehir’de bizi tanıyıp bilen insanlar var. Onlara biz sürekli unu çekip veriyoruz" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi