ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına yönelik protestolar tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de büyük öfkeyle karşılandı. Dün Cuma namazı sonrası Vilayet Meydanı’nda toplanan yüzlerce vatandaş ABD ve İsrail’e tepkilerini dile getirdi. Ellerinde Filistin ve Türk Bayrakları olan öfkeli kalabalık attığı sloganlarla yaşanan olaylara tepki gösterdi. Kudüs Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen protesto gösterisine kentin birçok siyasi partisi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri destek verdi.  Eyleme AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca,  MHP İl Başkan Vekili Serdal Keleşoğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Büyük Birlik Partisi MKYK Üyesi Ahmet Namık Akdoğan da katıldı.

SAVAŞA SÜRÜKLEYECEKLER

Kudüs Platformu adına konuşan  Eskişehir İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği Başkanı Musa Karadaş, ABD’nin İsrail’le birlikte el ele vererek Filistin Devletinin egemen haklarına saldırmıştır. ABD bu kararı ile Filistin ve başkent Kudüs’ün işgalinin tarafı olduğunu göstermiştir. Kaostan düzen kuracağını zannedenler tüm dünyayı yeni bir savaşın içine sürükleyeceklerdir. ABD ve İsrail’in bu kural tanımaz tavırları milyonlarca canın yok olmasına sebebiyet verecek. Kudüs Filistin’in başkentidir, Kudüs İslam’ın ilk kıblesidir Kudüs Müslümanların mahremidir. Kahrolsun, İsrail, kahrolsun ABD, Kudüs’e selam direnişe devam” diye konuştu.

KARARDAN GERİ DÖNÜLSÜN

AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ise yaptığı konuşmada,  “Müslümanlar ölümden korkmaz ölüm onlar için cennettir. Trump’un hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış, ülkemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği şekilde Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgede barışı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasında husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Bu karardan en kısa sürede dönülmelidir” dedi.   MHP İl Başkan Vekili Serdal Keleşoğlu, ise,” Bizler Türk milletiyiz. Kudüs bize atalarımızdan bir armağandır. Biz Kudüs için canımıza vermeye hazırız bu her defasında dile getirdik, Kudüs için mücadele edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

ORTAKLIK SONLANDIRILMALI

Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl şunları söyledi: Kudüs bir coğrafi mesele değil, İslam meselesidir. Bu duruşumuzun sürekli hale getirilmesi için yapacağımız önemli şeyler var. Hükümetimizin tavrı da önemli hemen yarın bölgenin gücü olan İran, Mısır ve Suudi Arabistan’ı içine alan mutlaka bir eylem başlatılmalıdır. Yoksa bu meydanlarda yaptığımız çalışmaların bir anlam ve değeri kalmaz. Dünya Müslümanları bir araya gelmeden bir güç oluşturmadan Kudüs’ü muhafaza edemeyiz. Dolayısıyla Siyonist İsrail ve emperyalist Amerika ile stratejik ortaklığımızı bugünden itibaren ortadan kaldırmadan ve NATO’nun tesislerini kapatmadan bu birliği savunamayız.”  Büyük Birlik Partisi MKYK Üyesi Ahmet Namık Akdoğan,  “Trump’un açıklamasını şiddetle protesto ediyorum” diyerek herkesi birlik ve beraber olmaya davet etti.  Konuşmaların ardından yüzlerce kişi Vilayet Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. İki Eylül Caddesi üzerinden sloganlar atarak yürüyen vatandaşlar Porsuk Bulvarı’nda eylemine son verdi.

Editör: Haber Merkezi