Zengin besin değeri ve tadıyla bağışıklık sisteminin dostu olan bozanın satışları havaların soğumasıyla birlikte yeniden canlandı. Tarihçesi 8 bin yıl öncesine dayanan bozanın faydaları saymakla bitmiyor. Mısır veya bulgurla hazırlanan geleneksel bir Türk içeceği olan boza, içinde onlarca vitamin barındırıyor. Hem kronik hem de mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir korunma kalkanı sağlayan boza, soğuk havalarda genç-yaşlı pek çok insana şifa oluyor. Eskişehir’in simgesel kuruluşlarından olan Karakedi Bozacısı çalışanlarından Necati Aslan, bozanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade etti. Aslan, “Başta probiyotik özelliği, lohusa hanımlar için süt yapıcı özelliği var. Vitamin deposu; A vitamini, B vitamini, ekşimesinden dolayı C vitamini, fosfor, demir, kalsiyum içerir. Kış aylarında soğuk algınlıklarından, gripten, nezleden korur. Koruyucu içermediği için bozamızın özelliği bu” dedi.  Boza yapımında çeşitli bakliyatların kullanıldığını ifade eden Aslan, “Biz mısırı tercih ediyoruz boza yapımında. Onun haricinde buğdaydan, darıdan, nohuttan, pirinçten, bulgurdan yani özü olan bakliyatların hepsinden boza yapılır. Eskişehir ve İç Anadolu bölgesinin yerli mısırlarından yapıyoruz. GDO’suz mısırlardan yapıyoruz. Özellikle üreticilerimizi özenle seçiyoruz” diyerek vatandaşların bozayı rahatlıkla tüketebileceklerini iletti.

Editör: Haber Merkezi