Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Suat Balcı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak gazetecilere yapımı süren Aşağı Ilıca Barajı’nda bilgilendirme yaptı. Büyükerşen Eskişehir’in su ihtiyacının Porsuk Barajı’ndan karşılandığını belirterek, “Ancak, Kütahya tarafından her geçen gün artarak kirletilen baraj, dibi dolarak yaşlanmakta ve ömrü azalmaktadır. Bütün bunların yanında baraj göletine yakın yerlerde bulunan Kütahya’daki ‘siyanürle gümüş işleme tesisi de, yakın geçmişteki sel baskınında olduğu gibi’, devamlı tehdit unsuru oluşturmaktadır. Öte yandan şehrin artan nüfusu her geçen yıl Eskişehir’in su ihtiyacını da hızla arttırmaktadır” dedi.

Büyükerşen, “Gerek bugün itibariyle, su rezervi yüzde 45’in altına düşen Porsuk Barajı’nın durumu, gerek iklim değişikliği sebebiyle artan kuraklık tehdidini göz önüne alan Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, 2000 yılından beri, yeni su rezervleri arayışına girmiş ve bu kapsamda ilk olarak 2005 yılında Sarısungur Göletini inşa etmiştir. 2008 yılına gelindiğinde de Kalabak Suyu kaynaklarının doğduğu Türkmendağı Havzasında, boşa akıp toprakta kaybolan kaliteli içme suyu niteliğindeki suları depolayacak Aşağı Ilıca Barajının yapım işini planlamış ve programa almıştır” diye konuştu.

MUSLUKLARDAN AKITILACAK

Baraj yapım sürecini anlatan Büyükerşen, “2008 yılında inşaat bölgesindeki arazilerin kamulaştırılması için kamu yararı kararı alınmış ve kamulaştırma işlemleri yasal olarak tamamlanarak arazilerin bedelleri mal sahiplerine ödenmiş, tapuda ESKİ Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiştir. Baraj inşaatının yapılması için gerekli tüm izinler alınarak, 2011 yılının Temmuz ayında baraj inşaatına başlanmıştır. Bu süreçte çeşitli siyasi girişimlerle, Eskişehir halkının temiz ve doğal içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan baraj projesini engellemekten çekinmeyenlerin çabaları sonucunda, bazı köylülere, Tarım Bakanlığınca ESKİ Genel Müdürlüğü’ne verilmiş olan ‘tarım dışı kullanım izni’nin iptali için dava açtırılmıştır.  İdare Mahkemesi baraj yapımına ilişkin olarak yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.    Bu karara ESKİ Genel Müdürlüğü’nün üst mahkemeye itirazı üzerine, Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi belediyenin lehine karar vererek, yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştır. Bu karar sonrası, ESKİ Genel Müdürlüğü inşaata yeniden devam ederek, baraj gövde inşaatının yüzde 80’ini tamamlamıştır. Aşağı Ilıca Mahallesi Aktarmaç Çiftliği bölgesinde Aşağı Ilıca Göleti olarak anılan içme suyu amaçlı depolama tesis yapım işine başlanılmış ve gövde inşaatı tamamlanmış olup, dolu savak inşaatı da devam etmektedir. Kısa süre içinde bitirilmesi beklenen bu işten sonra döşenecek borularla Eskişehir’e getirilecek olan Kalabak Suyu ayarındaki su, şehir şebekesine dahil musluklardan akıtılacaktır” diye konuştu.

DURDURMA GAYRETİ İÇERİSİNDELER

 “Bu sefer de iktidar partisine mensup ünlü kişi yeniden burayı nasıl durdurabilirim nasıl önleyebilirim diye bir gayretin içerisinde” diyen Büyükerşen, “Bu kişinin kim olduğunu daha sonra gerekirse kamuoyuna ve bütün Türkiye’ye anlatacağım. Ve bu zat maalesef bakanlıklara gidiyor, bakanlıklardaki bürokratları taciz ediyor, vilayetteki bürokratları taciz ediyor, sağdan soldan emirler verdirtiyor. Bulunduğu görev yalnızca milletvekilliğindeki siyasi gücü değil onun dışında da kendisine verilmiş bir takım görevler nedeniyle gücü olduğu söylenen bir kişi. Ama yaptığı işler bugüne kadar hep böyledir. Ne yazık ki bununla uğraşıyorlar. Baraja heyetler gelip gidiyorlar nasıl durdurabiliriz diye yol arıyorlar. Bende burada size bu gerçekleri anlatıyorum. Başlangıç tarihi bu olayların 2008 yılında aldığımız kamu yararı kararıdır. 8-9 yıl geçmiş oluyor. Eğer böyle bugün bahsettiğim kişi ve ondan evvelki bazı kişiler, milletvekilliği yapmış şimdi milletvekili olmasa da el altından dolaylı olarak yaptıklarını, ama onların yaptığını bildiğimiz fakat somut olarak ortaya koymadığımız kavga dövüşle de halk yararına iş yapmanın iş olmadığını bilenlerden olduğumuz için pek duyurmadık. Oluruna bıraktık” ifadelerine yer verdi.

UYARIDA BULUNUYORUM

 Bazı kişilerin yeni arayışlar içerisinde olduklarını öne süren Büyükerşen, “ Bunu Eskişehirlilerin bilmesi lazım. Eskişehir’de bir de termik santral derdi var. Termik Santral demek kanser santrali demektir. Tarımı öldürmek demektir. Bütün bu olayların altında maalesef siyaset var. Böyle bir siyaseti tanımıyorum. Ve böyle bir siyasete lanet olsun, böyle zihniyete diyorum.  Ben şimdilik uyarıda bulunuyorum. İleride Eskişehir sus kaldı diyerek belediyeyi ön plana çıkarmak isteyenlere karşı bir ön bilgilendirme yaptım. Hepsinin isimlerini teker teker açıklarım. İnsan üzülüyor bir şehrin seçmenlerinden oy olarak siyasi güce erişenlerin bu şehir halkı için yapılacak hayırlı işlerin karşısında olması Allah onları ıslah etsin demekten başka bir şey aklıma gelmiyor” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi