Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, esnafa kredi müjdesi vermişti. Başbakan Yıldırım, “Halk Bankası ile hükümetimiz yeni bir adım atıyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın kullanacağı işletme kredisinin sınırı 150 binden 200 bine çıkarılıyor. Bulundukları iş yerini satın almak istiyorlarsa bunun için de kredi alabilecekler. 500 bin lira krediyi 10 yıl vade ile alabilecekler. Yeni araç alırlarsa, sıfır araç, taşıt edindirme kredisini kullanabilecekler. Bunun da vadesi 5 yıl. 500 bin lira alabilecekler. Bunların faizi piyasa faiziyle değil, hazinenin desteklediği düşük oranlı faiz olacak. Bütün bu yenilikler esnafımıza hayırlı olsun.” İfadelerini kullanmıştı.

DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er işletme kredisi hakkında değerlendirmede bulundu.  Er, “Başbakanımız esnafa müjdeli haberi verdi. İş yeri edindirme kredisi 500 bin TL, Esnaf Kredi Kooperatiflerinde vermiş olduğumuz kredi de 150 binden 200 bin liraya çıkarıldı. Bizim açımızdan memnuniyet verici bir haber. 200 bin lira az bir miktar değil. Faizlerimizin de yüzde 5 olması bizleri memnun etti. Bizim vermiş olduğumuz 4 yıl ödemeli, 6 ayda bir taksit. 200 bin lirayı da 4 yıl 6 ay taksitle devam ettirirsek, bu bizim esnafımıza biraz ağır gelir. Bize Bakanlar Kurulu kararı geldikten sonra yönetim kurulu olarak oturup değerlendirmesini yapacağız. Bunu 5 yıla çıkarmamız lazım ki taksitler biraz düşsün” dedi.

SIKINTI OLMAZ

Er sözlerine şöyle devam etti : “Şu anda 150 bin TL çeken kişinin 6 ay sonra ilk taksiti 23 bin TL civarında. 200 bin TL olduğunda daha da yükselecek. Bunu da vatandaş ödemekte zorlanacak. O yüzden bunu 5 yıla çıkarma gibi bir uygulama yapmalıyız. Tabi bizim herkese 200 bin TL verme gibi bir lüksümüz yok. Oturduğumuz yerden biz bu kredileri vermiyoruz. Araştırmasını yapıyoruz. Alma gücünü ve ödeme şeklini görüyoruz. Temennim odur ki 200 bin TL kullanılsın ancak yerinde kullanılsın. Düzenli bir şekilde takibe düşmeden ödensin. Çünkü kredi faizimiz yüzde 5 ancak takibe düştüğü an yüzde 25 olarak çalışıyor. Plasman sıkıntısı yaşanacağını da düşünmüyorum. Bugüne kadar çok bir sıkıntı yaşamadık, Başbakanımız açıkladığına göre plasman konusunda sıkıntı yaşayacağımızı da düşünmüyorum.” 

Editör: Haber Merkezi