Vatandaşlar, Koronavirüs vakalarının artışta olması nedeniyle toplu taşımayı kullanmamak için bisikletlere yönelmek zorunda kaldı. Eskişehir Bisiklet Derneği (Velesbid) Başkanı Rahime Çelen de gerekli düzenlemeler ve denetimlerin yapılmadığı taktirde yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kazaların artabileceğini anlatarak, “Bu konuda eksik olan altyapı hizmetleri tamamlanmalıdır. Bu doğrultuda bisiklet yolları, gerekli işaretlemeler, sinyalizasyon ve hız kontrolleri yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı’nın gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz. Bunların eksikliği insanların kuralsız davranmasına ve dolayısıyla da kazalara sebebiyet veriyor” dedi.

 

“Bisikletli ölümleri arttı”

Eskişehir Bisiklet Derneği Başkanı Rahime Çelen, bisikletin çevreye zarar vermemesi ve vücudu çalıştırması sebebiyle oldukça yararlı bir ulaşım aracı olduğunu ifade etti. İnsanların pandemi nedeniyle toplu taşımayı kullanmamak için bisiklete yönelmesinin bir zorunluluk olduğunu belirten Çelen, “İnsanlar bisikletle ulaşımı tercih ediyorlar. Bununla birlikte bisikletli ölümlerinin ve kazalarının sayısı da arttı. Çünkü Türkiye’de bisikletli ulaşım için yeterli altyapı hizmetleri yok. Bunu söylerken güvenli ulaşım için bisiklet yolları, gerekli işaretlemeler ve sinyalizasyon, hız kontrolleri ve İçişleri Bakanlığı’nın gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz. Bunların eksikliği insanların kuralsız davranmasına ve dolayısıyla da kazalara sebebiyet veriyor” dedi.

 

“Şehirler insan odaklı düzenlenmeli”

Eskişehir Bisiklet Derneği Başkanı, şehir içi ulaşımda bisikletli ulaşımın sorunlarının nasıl çözülebileceğinden bahsederek sözlerine devam etti:

“Şehir içi ulaşımda bisikletli ulaşımın sorunlarını çözmek için öncelikle şehirlerin motorlu taşıt odaklı değil insan odaklı düzenlenmesi gerekir. Öncelik hep yayanın ve en masum ulaşım aracı olan bisikletin olmalıdır. Böyle olursa şehirde özellikle de merkezdeki araç trafiği azalır. Örneğin Eskişehir’de bisikletler için hiç kavşak bağlantıları yok. Avrupa’da hep örnek gösterdiğimiz Hollanda, Danimarka gibi bisiklet dostu ülkeler var. Bu yıl pandemi nedeniyle yoğunluk arttığı için oralarda bütün kavşaklarda düzenleme yapıldı. Bisikletli ulaşımın daha akıcı olması ve bisikletlilerin kavşaklardan daha güvenli geçebilmesi için düzenlemeler getirildi. Bunu yapmakla sorumlu olanlar Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve belediyelerdir. Umarım tüm sorunlar en kısa zamanda çözülür”.

Editör: Haber Merkezi