•  

    Eskişehir’i 2023 hedeflerine taşıyacak temel aktörler  konusunda geçtiğimiz  aylarda Eskişehir’in üç önemli meslek odasının başkanları çok değerli fikirlerini bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşmışlardı ETO, ESO ve ETB’nin başkanlarının ve yöneticilerinin katıldığı değerlendirme toplantısının ardından çok çarpıcı tespitler yapılmıştı. Benim hatırımda kalan çok sayıda hedeften  iki önemli temel hedefi sizlerle paylaşayım.

     Birincisi Eskişehir’in ekonomik gelişimine önemli katkı yapacak, çok boyutlu hava uluşamının sağlanması. Daha doğrusu ilke olarak konulan hedeflerden birisi Eskişehir’e ve Eskişehir’den tarifeli uçak seferlerinin yapılmasıydı. Ama onu Sayın  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın gazeteciler ile yaptığı toplantıdan çıkan sonuca göre çok da işlerliği olan bir çağrı olmadığını anladık. En azından şimdilik bu konuda somut bir adım atılmadığını biliyoruz.

    Diğer hatırımızda kalan 6 milyar dolarlık ihracat rakamı…

    Hava Limanı ve tarifeli uçak seferleri için bir çaba yok onu anladık. Ancak ihracat hedefleri için alt yapı oluşturma çabaları  sürüyor da galiba bu işler biraz bölük pörçük yürütülüyor. Bu işte bir şeyler eksik, ama bulun bakalım, yani eksikiği de siz bulun olmaz mı?

    +++

    27 MAYIS VE DİĞERLERİ…

    27 Mayıs denildiğinde bizim kuşağın ve daha büyüklerin içinden pek çok insanın yüreklerinin yandığını görür gibi olurum. Çünki 27 Mayıs Türkiye demokrasinin en büyük ayıbı ve unutulmaz acı tecrübesidir. Menderes, Polatkan ve Zorlu’nun darağacına gönderildiği sürecin başlangıcıdır 27 Mayıs. Yassıada davalarının bölüm bölüm radyolardan yayınlandığı  darbecilerin işlerine gelen bölümleri yayınlayıp, istemedikleri  bölümleri  kestikleri  günlerdir.

    Zaten sonrası da  var 27 Mayıs’ın. 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat ve son 15 Temmuz hain darbe girişimi. Hepsi tabir yerinde ise ateşle sınavdı Türk Milleti için… Hala bunların yaralarını sarabilmiş değiliz…

    +++

    YAPILANDIRMA BİR FIRSAT…

     Son günlerde sürekli uyarılarg eliyor. Daha önce borçlarını yapılandırma için başvuran vatandaşların ertelenen ilk iki taksitlerini ödemeleri için son gün yarın. Bu konuda yapılan uyarılar ne kadar dikkate alınıyor, nasıl sonuçlanacak cidden merak etmemek mümkün değil. Kamu alackalarının tahsiline yönelik olarak çıkarılan yapılandırma yasalarıyla en azından devletin geçmişten kalan alacaklarının azaltılmasının hedeflendiği açık. Bu arada kamu borcu olan vatandaşların özellikle Eskişehir’e ne kadarının yapılandırma yasaların yararlanmak istediklerini ve bu konuda tahsilatın ne kadar olduğunu merak etmemek mümkün değil. Çünkü rakamların ifade ettiği  anlamları  hepimiz biliyoruz. İşler ne kadar yolunda ve geleceği ile ilgili ipuçlarını  bu rakamlardan biraz olsun tespit etmek mümkün olabilir. Müzmin ödememe alışkanlıklarını da bir tarafa koyacak olursak Eskişehirli genelde özellikle devlete olan borçlarını ödeme konusunda öteki illere göre her zaman bir adım öndedir bildiğim kadarıyla…