Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, kamu bankalarının bölge müdürlerini ziyaret ederek üyelerin talep ve beklentilerini iletti. Ziraat Bankası Bölge Başkanı Canay Demirbel, Halkbank Eskişehir Bölge Koordinatörü Yücel Örnek, Vakıfbank Bölge Müdürü Yunus Ayten’i ziyaret eden Güler, pandeminin ETO üyeleri üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi verdi. Eskişehir Ticaret Odası’nın kamu bankalarıyla yaptığı tedarik zinciri anlaşmalarına da vurgu yapan Güler, tüccar ve esnafa verilen desteklerin artması gerektiğini dile getirdi.

Ticari kredilerin ödemeleri 2022’ye ertelenmeli

Gerçekleştirdikleri toplantılarda ve işyerlerine yaptıkları ziyaretlerde üyelerin kredi ödemelerinin ertelenmesini talep ettiğini belirten Güler, firmaların pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllardaki cirolara ulaşamadığını ve ödemelerini yapmakta zorlandığını ifade etti. Kredi ödemelerinin 2022 yılına ertelenmesinin yerinde bir karar olacağını belirten Güler, tüm bankaların bu yönde hareket etmesini beklediklerini kaydetti.

Eskişehir Ticaret Odası’nın pandemiden etkilen üyelerine finansman sağlamak için tüm kaynaklarını seferber ettiğini belirten Güler, 2020 yılında ETO’nun üyelerine kamu ve özel bankalar aracılığıyla sağladığı kredinin 79 milyon liraya ulaştığını, bu desteklerden 2.197 üyenin yararlandığını söyledi.

Bu faiz oranlarıyla ticari kredi kullanmak zor

Tüccarın, esnafın ve sanayicinin yüksek maliyetli kredilerle iş yapamayacağını belirten Güler, ticari kredilerin faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Mevduat faizleriyle kredi faizleri arasındaki makasın arttığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, bu faiz oranlarıyla yatırım yapmanın, işletme kredisi kullanmanın zorlaştığını ifade etti.

Özel bankalar da tüccar ve esnafa destek olmalı

Tüm bankaların bu süreçte kâr payını artırmayı değil tüccarın, esnafın, istihdamın durumunu düşünmesi gerektiğini belirten Güler, özel bankaların daha çok sorumluluk alması gerektiğine de dikkat çekti. ETO Başkanı Metin Güler tüccarın, esnafın, sanayicinin bugün daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, özel bankaların da bu bilinçle hareket ederek, ticaretin çarklarının dönmesine katkı sağlamasının önemine değindi.  

Editör: Haber Merkezi