CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplantısında medyada kadına yönelik aşağılayıcı ve eşitliğine aykırı söylemler için komisyon önerisinde bulundu. Süllü, kadının aile, çocuk gibi bağlamlardan ayrı bir birey olarak ele alınması gerektiğini belirterek tüm yasaların kadına etkisinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Son dönemde medyada kadına yönelik aşağılayıcı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı söylemlerin artışına dikkat çeken Süllü, konu ile ilgili alt komisyon kurulmasını talep etti.

KADIN BİR BİREYDİR

 Süllü “Kadın, sürekli olarak bir bağlam içinde değerlendiriliyor. Oysaki kadın, çocuk ve aile kavramlarının dışında öncelikle bir bireydir. Kadını bir birey olarak ele almalıyız ki toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kalıcı çalışmalar yapabilelim.  Yapılması gereken Meclis İç Tüzüğü değişikliği sırasında,  meclisten geçecek tüm yasalarda komisyonumuzun etkin rol almasını sağlayacak birer temsilci verebiliriz ya da yasaların komisyonda görüşülmesi sağlanmalıdır.   Yasaların, kadına etkileri konusunda böylelikle söz sahibi olabiliriz. Yaptırım olarak bunu başarabilirsek,  komisyon çalışmalarımızın anlamı olur.” dedi.

DUYARLI BÜTÇELEME

Geçmiş dönemde yapılan çalışmaları değerlendiren Süllü, “Benim çok önemsediğim konulardan biri Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışması Türkiye’de ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’nde UN WOMEN (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) ve Sabancı Vakfı işbirliği ile benim öncülüğümde gerçekleştirilen ve belediyemizde başarı ile yürütülen bir proje. Komisyon olarak,  TBMM’de yasalarda toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulamasını sağlamamız gerekli. Bütçe sürecinin, eğitimden sağlığa, çalışma hayatından sosyal güvenliğe tüm alanlarında, kadın-erkek eşitliğinin uygulanmasını gözetmeliyiz.”  diyerek görüşlerini dile getirdi. “Yazılı, sözlü, internet haberciliği ve sosyal medyada kadını aşağılayan, küçük düşürücü nefret söylemlerinin önlenmesine yönelik ve bu söylemlerin oluşturacağı baskıdan korunmaları amacı ile bir alt komisyon kurulması gerekmektedir” diye sözlerine devam eden Süllü, “Medyada Cinsiyet Eşitliği İhlallerinin Araştırılması ve Önlenmesi” alt komisyonu kurulmasını önerdi. 

Editör: Haber Merkezi