Hamilelik sürecinin bir an önce tamamlanmasını arzu eden anne adaylarının, yeni doğacak bebeklerine sağlıklı bir şekilde kavuşmak isterler. Dr. Eren, bu zaman zarfında anne adaylarının hem kendileri hem de bebekleri için biraz daha dikkat etmeleri gerektiğini belirten
Fazla kilo alımına dikkat!
Hamilelik boyunca alınması gereken ideal kilo, anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre değişmekle birlikte, beklenen artış 7 kilogram ile 14 kilogram arasındadır. Bu rakamın normal vücut kitle indeksine sahip kadınlar için ortalama 10 kilogram ile 12 kilogram olduğu söylenebilir. Bunu sağlamak içinde ilk 3 ay içinde 3 kilogram ve sonra her ay için en fazla 2 kilogram alınması gerekmektedir.
Gebelik Bulantıları
Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında bulantılarla sıklıkla karşılaşılabilir. Anne adayının beslenmesini etkilemeyen bulantılar normal kabul edilir. Bulantıdan kaçınmak için az az ve sık sık yemek yenmelidir. Anne adayları çok yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak olmalıdır.
Midede yanma olursa
Hamileliğin özellikle son aylarına doğru mide ve yemek borusu yerleşkesinin yer değiştirmesi nedenli mide asidi yemek borusuna geri kaçar. Reflü olarak adlandırılan bu durumda göğüs kafesinin arkasında yanma hissedilir. Bu durumdan korunmak için yemekten sonra en az 30-60 dakika kadar yatılmamalı ve mide asidini arttıran yiyeceklerden uzak olunmalıdır.

Editör: Haber Merkezi