Seminerde, yapay zekanın mimari tasarım eğitiminde nasıl kullanılabileceği ele alan Yüksek Mimar Merve Ünal, yapay zekanın tasarım sürecinin farklı aşamalarında nasıl kullanılabileceğini örneklerle anlattı. Yapay zekanın, tasarım fikirlerinin üretilmesinde, tasarımların analiz edilmesinde ve tasarımların simülasyonunun yapılmasında kullanılabileceğini belirtti.

“Yapay zekanın ilk işlevi insan benzeri ürünler üretmek”

Yapay zekanın günümüzde giderek yaygınlaştığını belirten Yüksek Mimar Merve Ünal konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ChatGPT ve Midjourney en yaygın kullanılan yapay zekâ araçlarından yalnızca ikisi. Midjourney, metinsel açıklamalardan görüntü oluşturan bir yapay zekâ programı. Prompt adını verdiğimiz bazı metinsel içerikleri kullanıcının üretmek istediği görsellere çeviren bir yapay zekâ aracı. ChatGPT de ‘Natural Language Processing’ dediğimiz doğal dil işlemi kullanan yapay zekanın bir farklı modeli. Sormuş olduğunuz soruları yanıtlamak, bilgi sağlamak, sohbet etmek gibi işlevleriyle geniş bir çerçeveye sahip. Yapay zekâ olarak kendisinin duyguları yok, deneyimleri yok; bu tür içeriklerde bir soru sorduğunuz zaman bir dil modeli olduğunu belirterek bu konularda bizi anlayamayacağını belirtiyor. İlk işlevi insan benzeri metinler üretmek. Kompleks işlerde insan beynini taklit ederek konuşma algılama, metin analizi, görsel üretim gibi konularda yardımcı olmak diyebiliriz.”

Tasarımcı bilinçli kullanmalı

Seminerde, yapay zekanın mimari tasarım eğitiminde kullanılmasının avantajları ve dezavantajları da tartışıldı. Ünal, yapay zekanın tasarım sürecini hızlandırabileceğini ve tasarımcıların daha yaratıcı fikirler üretmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak, yapay zekanın tasarımcının yerini almayacağını ve tasarımcının da yapay zekayı bilinçli bir şekilde kullanması gerektiğini vurguladı.

Seminer yapılan uygulamalı aşamalar ve soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Muhabir: Beste Temel