Sağlık Bakanlığı, kapalı alanlar başta olmak üzere birçok yerde sigara kullanımına yasak getirilmesiyle akciğer kanserinin görülme sıklığının yüz binde 59,5'ten yüz binde 51,9'a gerilediğini bildirdi.

Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin görülme sıklığının Türkiye'de ve diğer ülkelerde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Gültekin, tütüne bağlı kanserlerin tamamı dikkate alındığında erkeklerde görülen kanserlerin üçte birinin tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Erkeklerde kanser hızı, her yüz bin kişide 277'dir. Erkeklerde tütünle ilişkili kanserin toplamına bakıldığında 2008'de yüz binde 90.8 olan oran yüz binde 81.6'ya düşerek önemli bir ivme kaybetmiştir. Tütüne bağlı akciğer kanserinin görülme sıklığı erkeklerde 2008 yılında yüz binde 59,5 iken yüz binde 51,9 oranlarına gerilemiştir. Son yıllarda erkeklerde akciğer kanseri görülme sıklığı giderek düşmektedir. Son 5 yıllık veriler incelendiğinde, erkeklerde akciğer kanserleri ve tütüne bağlı kanserlerde yaklaşık yüz binde 10 azalma görülmektedir.'

'Ulusal Tütün Kontrol Programının bir başarısı'

Gültekin, kadınlardaki artışa ilişkin olarak da 'Kadınlarda tütünle ilişkili kanserlerin oranı 2008'de yüz binde 16,8 iken, yüz binde 18,2 oranına ulaşarak bir miktar artış gösterdi' dedi.

Gültekin, özellikle erkeklerde akciğer kanserinin görülme sıklığındaki azalmanın 'ulusal tütün kontrol programının bir başarısı' olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Editör: Haber Merkezi