TÜMSİAD, MÜSİAD VE ESMİAD Afrika ile işbirliği imkanlarının araştırılması çerçevesinde, “Afrika’da yatırım, Çözüm Önerileri ve İhracat Yapmanın Avantajları” konulu toplantıda buluştu.

TÜMSİAD Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz, Senegal Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Ayaydın, MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Hakan Duman, ESMİAD yönetim kurulu üyesi Eğitim Komisyon Başkanı Mehmet Odabaşı ve TÜMSİAD Kütahya Şube Başkanı Ramazan Gökmen "Afrika’da yatırım, Çözüm Önerileri ve İhracat Yapmanın Avantajları" adlı programa katıldılar.

AFRİKALILAR MİLLİYETÇİ

Senegal Dostluk Derneği Başkanı Hüseyin Ayaydın yatırım ve ihracat fırsatları Afrika'da nasıl iş yapabiliriz konusunda sunum yaptı. Ayaydın"Afrikalıların milliyetçiliklikeri fazladır, ülkelerini çok severler. Ben takdir ederek söylüyorum bu özelliklerini. Afrika ülkeler ayrı ama ülkelerin kültürleri birbirine çok yakın. Yaşam tarzları benziyor. Her ülkenin sahip olduğu ekonomik avantajları bu yaşam tarzını biraz değiştiriyor. Kabileler çok güçlü. Kölelik bitti ama modern sömürge devam ediyor. Modern sömürge her alanda kendini çok ciddi gösteriyor. Batılılar bizden daha iyi tanıyorlar onları ve sömürmeye devam ediyorlar.Sosyal yapı sizin ticaretinizde de belirleyici oluyor. Ülkenin altı tamamen su. Ama çıkarmıyorlar. Rica üzerine 1.500 ve 1000 öğrencili iki okula su kuyusu açtık. Rica ettiler tuvalet yaptık. Böyle bir yaşam tarzına alışmışlar ve kanıksamışlar. Bu kanıksanmışlığı kıramıyorlar. Bizim tarafımızdan tembel olarak algılanıyorlar. Kendileri kuyu açmıyor ama birisi gelip açınca çok mutlu oluyorlar. Yaşam alanlarını düzenleyememişler”dedi.

TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMAK AVANTAJ

Ayaydın daha sonra şöyle devam etti, “Her şey çok mu kötü, elbette değil! Bunları ekonomik ve sosyal yapılarını düzeltmeye kanalize edememişler. Onlar siyah ırk biz beyaz adamız! Beyaz adam olduğumuzu Afrika'ya adım attığımız andan itibaren unutmayacağız. Ama Türk olmak ve Müslüman olmak avantaj. Sahada Türk falan yok. Afrika'da Türk yok. Senegal'de 50 tane Türk iş adamı sayamazsınız. O kadar iş adamımız olsa biz o ülkeyi sallarız zaten. İngiliz ve Fransız iş kadınlarının oralarda dolaştığını görürsünüz. Biz ise hemen sorarız: Güvenlik var mı? Sosyal dokuyu iyi bilmek, çözmek lazım. Avrupalılar onların kültürel yapılarını ve ticaret ahlaklarını bizden çok daha iyi  biliyorlar” Afrika ile ilgili olarak birilerinden alınan her bilgi başka birilerinden doğrulatılmaya muhtaç. Senegal Batı Afrika'nın giriş kapısı. Nüfusu yaklaşık 18 milyon. 14 ülke arasında ticari anlaşma var. Nüfus yıllık yüzde 2.7 artıyor. (Kadın başına yaklaşık 5 çocuk doğumu gerçekleşiyor.) Bambudan evde oturuyor ama 1000 dolarlık cep telefonu var. Herkes sosyal medyayı takip ediyor. Herkes dünyayı takip ediyor ama sadece takip ediyor.”

MUZZAM BİR POTANSİYELİ VAR

 Ayaydın işlendiği çok takdirde ülkenin çok muazzam bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı, “Yüzde 10'u sömürülmüş diyebiliriz. Yüzde 70'i 25 yaşın altında. Çin 25 yıllığına bu ülkeye 450 milyar dolarlık bir kredi açıyor. Afrika'da kimse Çin'i sevmiyor, nefret ediyorlar ama mahkumlar. Afrika'da kimse ucuz mal satmıyor. Tarım alanında inanılmaz bir fırsat var. Neredeyse sıfır riskle üretim yapılabilir. Ülkenin altı tamamen su. Bir çiftlik ya da fabrika için gereken suyu 50-100 metreden çıkarabilirsiniz. Bazı yerlerde yüzeyin hemen altından su çıkıyor. İhracat yaparak, mal satarak çok güzel kazanç elde edilebilir. Kullandıklarının yüzde 90'ı ithal. Zengin çok zengin, orta sınıfları yok.”2 saat süren sunumun arkasından katılımcılara teşekkür eden Başkan Engiz, Senegal Dostluk Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Ayaydın'a 16 Büyük Türk Devletinin Para Üzerine basılı sembolik Bayraklarını hediye etti.

Editör: Haber Merkezi